Предложено продужење притвора осумњиченом за тероризам

Срна
Предложено продужење притвора осумњиченом за тероризам

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ предложило је продужење притвора Вилдану Кључи, осумњиченом за организовање терористичке групе, односно придруживање терористичким организацијама у Сирији, док одбрана тражи одређивање мјера забране.

Предсједавајући судског вијећа Шабан Максумић је на почетку рочишта на којем је расправљано о приједлогу Тужилаштва, прозвао Кључу који је одбио да устане. Максумић му је поручио да мора устати кад се обраћа суду, након чега је наредио судском полицајцу да осумњиченог изведе из суднице, а браниоцу Сенаду Билићу рекао да са својим брањеником обави разговор, преноси Бирн.

Тужилац Ћазим Хасанспахић образложио ЈР приједлог за продужење притвора у трајању од два мјесеца и рекао да је Тужилаштво у писаном приједлогу навело због чега постоји основана сумња, гдје се тачно наводи слијед истражних радњи ради привођења истраге крају и подизања оптужнице против осумњиченог, за којег је, како је додао тужилац, јасно да је 11 година боравио у Сирији.

Билић је рекао да сматра да је Тужилаштво у свом приједлогу контрадикторно, да је цијели приједлог конципиран на истражним радњама, те да је чињеница да је још 2016. године завршена истрага, а сада тражи да се испитају исти свједоци. "Ми се фактички враћамо на почетак", навео је Билић и додао да сматра да би се мјерама забране постигла сврха.

Он је додао да је неспорно да је Кључо био недоступан, да се добровољно јавио, као и да Тужилаштво наводи да се осумњичени није покајао.

Тужилаштво је у цијелости остало код приједлога и напоменуло да мјере забране не могу бити алтернатива за осумњиченог, за којим јее била расписана потјерница.

Вилдану Кључи је прошлог мјесеца одређен притвор, а како су раније навели из Тужилаштва, истрага против њега се води још од 2012. године, док је 2017. расписана међународна потјерница због недоступности осумњиченог органима гоњења. Суд БиХ ће накнадно донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана