Предложен притвор за 15 од 20 осумњичених нарко дилера обухваћених акцијом "Сториџ 2": Кокаин куповали и од нарко картела "Тито и Дино"

Небојша Томашевић
Предложен притвор за 15 од 20 осумњичених нарко дилера обухваћених акцијом "Сториџ 2": Кокаин куповали и од нарко картела "Тито и Дино"

САРАЈЕВО - Душан Ловреновић, који је избјегао хапшење у акцији "Сториџ 2", био је главни за набавку наркотика и оружја, а кокаин је куповао и од познатог наркокартела "Тито и Дино" те кријумчарен из Холандије преко БиХ у Сплит.

Казао је ово тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара на рочишту за одређивање притвора за 15 ухапшених у акцији "Сториџ 2" због организованог шверца наркотицима. 

Како сазнајемо притвор је затражен за Вељка Угреновића, Младена Грбића, Саву Драгишића, Сашу Видовића, Александра Витеза, Филипа Муњерана, Гордана Гвоздена, Дражена Карана, Драгослава Радаковића, Дарка Вујића, Костадина Балабана, Небојшу Тојагића, Дариа Ташкова, Радивоја Лекића и Сашу Наранчића. У акцији  је укупно"пало" 19 осумњичених, а накнадно се предао један осумњичени. 

Сазнајемо да су послије испитивања у Тужилаштву пуштени бивши полицајац из Градишке Драган Гавриловић, те Никола Илишевић, Горан Видовић као и Радослав Наранчић из Српца и Предраг Станишљевић који се сам предао. 

Осим Душана Ловреновића у овом случају трага се за његовим оцем  Миливоје Ловреновић, за којим је раније расписана потјерница због убиства Страхиње Стојановића у Београду, те за Предрагом Петковићем, Јовицом Грујићем, Дариом Јекићем и Владицом Павловићем. За њима ће, како је рекао тужилац Чампара, бити расписане потјернице. 

Ухапшене у "Сториџ 2" терете да су кријумчарили дрогу и из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом за Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку. 

- Осумњичени су чинили групу која превозила и складиштила дроге. Душан Ловреновић је заједно са осталим осумњиченима више од двије године куповао наркотике и оружје. Новац су дијелили те куповали некретнине и возила. Имамо информацију да је Ловреновић са Александром Николићем предао оружје и високорангираном члану нарко картела "Тито и Дино" Мирзи Гачанину, а од њега су узели кокаин. Дрогу су из Холандије пребацили у Сплит и продали - рекао је тужилац Чампара.

Појаснио је да су осумњичени из Градишке наркотике превозили у Хрватску, док су оружје продавали чак и у Холандију, а зарађени новац враћали у БиХ гдје су куповали возила и некретнине. 

- Све су то радили преко фирме у Словачкој, а  Душан је куповао пиштоље, преправљао их и продавао. Велика количина оружја је пребачена у Србију. Осумњичена група је, тврди Чампара и мигранте пребацивали у Хрватску - појаснио је Чампара и додао да велики број свједока има страх од Душана и његовог оца Миливоја Ловреновића. 

Браниоци осумњичених тврде да нема основа за одређивање притвора те да је несметано провођење истраге могуће остварити и путем блажих мјера. Акција "Сториџ спроведена је 8 децембра, а до закључења овог броја "Гласа Српске" Суд БиХ није донио одлуку о притвору.

ЗАПЛИЈЕНА

Током акције "Сториџ 2"  претресено је 50 локација  на подручју Бањалуке,  Бијељине, Добоја, Новог Града и Градишке гдје нађена лабораторија за производњу марихуане. 

Током акције одузето је и 11 скупоцјених возила, око 100.000 КМ, четири пушке као и два пиштоља. 

Тужилац Дубравко Чампара казао је да ће се у се радити  финансијска истрага јер постоје докази да су осумњичени нелегално зарађеним новцем куповали скупоцијена аута и некретнине.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана