Предложен притвор ухапшеним у акцији "Посредник"

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Тужилаштво Кантона Сарајево предложило је Општинском суду у Сарајеву одређивање једномјесечног притвора за седам лица ухапшених у акцији "Посредник" због сумње да су издавала и продавала фалсификоване потврде о вакцинацији.

Поступајући тужилац предложио је да једном лицу ухапшеном у овој акцији буду одређене мјере забране. Из Кантоналног тужилаштва наводе да је притвор предложен због опасности да би ова лица боравком на слободи могла да утичу на свједоке, прикрију доказе и да понове кривично дјело. Лица су лишена слободе због сумње да су починила кривична дјела договор за чињење кривичних дјела, давање награде или другог облика користи за трговину утицајем и злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

Агенцијa за истраге и заштиту (СИПА) је оквиру акције „Посредник“ ухапсила и два полицијска службеника, саопштено је из ове полицијске агенције. Након криминалистичке обраде у просторијама Сипе, ухапшени ће бити предати Тужилаштву Кантона Сарајево.

Ухапшене особе су, између осталог, осумњичене да су се у протеклом периоду удружиле у групу и за износ од 200 до 300 евра посредством службене особе у Дому здравља Кантона Сарајево обезбјеђивале издавање лажних потврда о вакцинацији на подручју Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона.

Међу ухапшенима су радници здравствених установа у ова два кантона.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су 30. марта, у оквиру оперативне акције "Посредник", на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Високог и Брезе извршили претресе стамбених и помоћних објеката и покретних ствари.

Приликом претреса су откривени и привремено одузети већи број ковид потврда и ПЦР тестова као и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана