Предао се краљ текстила

Г. Обрадовић, Ж. Домазет
Предао се краљ текстила

Сарајево - Тужилаштво БиХ расписало је потјернице за особама које су избјегле хапшења у полицијској акцији "Пандора", а један од главних осумњичених у овом случају Анес Садиковић у четвртак се предао полицији.

- Слободе је лишена и његова невјенчана супруга Нејра Ражаница. Она и Садиковић су дошли у Тужилаштво БиХ, а потом су лишени слободе - рекао је "Гласу Српске" извор близак истрази у оквиру које је ухапшено више од 40 људи међу којима и бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић и актуелни помоћник директора УИО задужен за царине Здравко Цвјетиновић.

Потјернице су расписане за особама за које се сумња да су били чланови организоване криминалне групе која је малверзацијама приликом увоза кинеске робе и царињења аутомобила оштетила буџет за више од двије милијарде марака. Потјерница је расписана, између осталог, и за цариницима Радованом Ђурићем и Сашом Јовановићем.

Садиковић је раније више пута хапшен, а познат је као "краљ текстила" на чији је увоз у БиХ имао монопол.

Сви ухапшени у акцији "Пандора" током сриједе и четвртка предати су у надлежност Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је спроведена ова акција. Портпарол Тужилаштва Борис Грубешић рекао је да ће данас бити одржано рочиште за одређивање притвора за 30 ухапшених.

Чаушевићев адвокат Асим Црналић потврдио је да је обавијештен да ће његовом клијенту бити одређен притвор, те да је Чаушевић оптужен за злоупотребе положаја, утаје пореза и прање новца. Притвор ће бити затражен и за Цвјетиновића и Садиковића.

Према незваничним информацијама, Цвјетиновић је имао информацију да му се спрема хапшење и покушао је да побјегне, али су га у томе спријечили радници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA).

Чаушевић и Цвјетиновић су осумњичени за стварање криминалне организације која је на увозу кинеског текстила, по повлашћеним условима, зарадила богатство. У групи повлашћених увозника био је и Садиковић као и други највећи увозник кинеске робе у БиХ Садинет Карић.

- Истрагом су обухваћена 33 службеника УИО. Међу њима има цариника, царинских инспектора, шефова царинских испостава и вођа смјена. Према првим информацијама сваки од њих оштетио је буџет за најмање пет хиљада, а неки и више од 20.000 марака - рекао је извор близак истрази.

Међу ухапшенима су и представници фирми које су осумњичене за нелегалан увоз и подмићивање цариника. Ухапшено је одговорно лице у фирми "Кодра" из Кисељака Дражан Кожул, представник фирме "Анадол БХ" из Добоја Емир Башић и одговорно лице предузећа "Новко-пром" из Брчког Нусмир Мујановић. Башић је близак сарадник и бивши тјелохранитељ високог функционера СДА Шемсудина Мехмедовића.

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је јуче да подржава све акције привођења оних који су правили пропусте и злоупотребе у области јавних финансија. Коментаришући изјаву директора УИО Мире Џакуле да сличне нерегуларности постоје и у ентитетским пореским управама, Цвијановићева је рекла да то прате надлежне институције.

- Било би добро да знамо на шта се тачно мисли, јер би надлежним институцијама било лакше да разумију такву изјаву. Ако има неправилности, предузимају се радње, било да је ријеч о Народној скупштини или о институцијама које ће провјеравати постојање евентуалних злоупотреба - рекла је Цвијановићева.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија је казао да је Џакула у вријеме чињења криминала такође радио у УИО, те да су и запослени у УИО, који су сада ухапшени, такође раније радили у УИО на истим пословима. Додао је да је УИО монструм институција и да је направљена да би се путем ње крало.

- Управни одбор УИО нема надлежности над вођењем Управе, већ да се бави само законодавним рјешењем када су у питању индиректни порези - нагласио је он и одбацио могућност да се сличан криминал дешава у Пореској управи РС.

Осумњичени

У акцији "Пандора" осумњичени су Кемал Чаушевић, Здравко Цвјетиновић, Алија Машић, Недељко Миловановић, Миленко Никић и Авдија Шкахић. Под истрагом су и Горан Маринковић, Един Нукић, Алмир Кадић, Анес Садиковић, Радован Ђурић, Недељко Миловановић, Јанко Јовановић, Миланко Никић, Јасна Лиовић, Мирослав Крагуљ, Свето Миљић, Љубомир Влајнић, Драган Томић, Дејан Павић, Мермин Хруситаћ, Александар Петровић, Саша Јовановић, Хајрудин Муминовић, Фарук Шушњар, Данијел Стојчић и Боро Марјановић. Осумњичени су и Радан Кузмановић, Мишо Новковић, Весељко Старчевић, Едвин Ађуловић, Дејан Ножица, Мирко Ивић, Јосип Ковачевић, Драгица Жугић, Лејла Билајац, Ивица Чајић и Зоран Цвјетиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана