Правоснажно ослобођен оптужби: Лазаревић тужио БиХ за накнаду нематеријалне штете

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Рајо Лазаревић, правоснажно ослобођен оптужби за злочин против човјечности почињен у селу Локањ код Зворника 1992. године, тужио је БиХ за накнаду нематеријалне штете.

Лазаревићев опуномоћеник Драган Готовац навео је да остаје при тужбеном захтјеву, истичући да је његов клијент провео око два мјесеца у притвору, те је дуго имао блаже и строже мјере забране, преноси Бирн.

Готовац је као материјалне доказе предложио пресуде Суда БиХ, допис Министарству правде у Савјету министара из 2023. године, као и неколико рјешења Суда БиХ којима се Лазаревићу укидају мјере забране.

Он је предложио саслушање вјештака неуропсихијатријске струке на околност психичких болова и тегоба које је трпио Лазаревић од момента хапшења у децембру 2014. године, па до фебруара 2015. године, као и тегобе које је трпио због одређених мјера забране до фебруара 2019. године, као и самог подносиоца тужбе.

Помоћник правобраниоца БиХ Сеад Зукановић рекао је да остаје код навода којима се оспорава основ и висина тужбеног захтјева, као и да БиХ с циљем заштите грађана од свих облика криминалитета може користити своје право одређивања мјера забране, као и притвора.

“Лазаревић је 59 дана провео у притвору, али треба имати у виду да је првостепеном и другостепеном пресудом ослобођен оптужбе која му се ставља на терет”, образложио је Зукановић.

Он је навео да подносилац тужбе није тражио да се пресуда објави јавно, чиме би се постигла сатисфакција.

Правобранилаштво БиХ је предложило да материјални докази буду и докази тужене стране, док се успротивило вјештачењу Лазаревића због ирелевантности и непостојања правног основа тужбеног захтјева, као и његовом саслушању, с обзиром на то “да у спису предмета постоји довољан број материјалних доказа на предложене околности на које ће се саслушавати тужлац”.

За злочин против човјечности у селу Локањ код Зворника 1992. године на укупно 53 године затвора осуђени су ЛЈиљан Митровић, Миле Вујевић, Вукашин Драшковић и Гојко Стевановић, док су Лазаревић, Горан Максимовић, Славко Перић и Мићо Манојловић ослобођени оптужбе.

Главна расправа по Лазаревићевој тужби је заказана за 26. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана