Познати бањалучки хакер пријављен за покушај изнуде 150.000 евра

Небојша Томашевић
Foto: Pixabay

БАЊАЛУКА – Познати хакер Аљоша Борковић (44) из Бањалуке, пријављен је Окружном тужилаштву за покушај изнуде 150.000 евра као и низ других кривичних дјела из области компјутерског криминала, потврђено је "Гласу Српске".

Из Министарства унутрашњих полова Републике Српске, наводећи иницијале,  навели су да су извјештај против Борковића доставили у оквиру наставка акције "Купа". Према незваничним информацијама, покушао је да изнуди новац од "Клинике Костић".

- Осумњичени је од јуна 2021. године до 29. августа 2021. године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, кориштењем лажног налога електронске поште и лажним приказивањем чињеница довео у заблуду запослене једног правног лица са сједиштем у Бањалуци. Запослени су  вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворили и активирали прилог електронске поруке што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутерима и компјутерском систему. Пријављени је потом од овог правног лица тражио да за откључавање и необјављивање снимљених садржаја уплати у виртуелној валути Bitcoin износ од 150.000 евра - наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Додаје се да се осумњичном на терет стављају кривична дјела израда и уношење компјутерских вируса, компјутерска превара, неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података, те покушај изнуде.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података уз напомену да у случају било какве сумње у потенцијални напад без одлагања пријаве најближој полицијској станици.

Борковић има богат криминални досије, а почетком јуна прошле године пријављен је тужилаштву у Бањалуци због сумње да се лажно представљао као полицајац и имао лажне легитимације Владе Републике Српске и МУП-а Србије. Он је у јулу  ове године сумњичен  за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац. Борковића су хапсили и припадници америчке агенције ФБИ заједно са Дарком Малинићем из Словеније због сумње да су чланови хакерске групе која преко интернета краде новац са банковних рачуна широм свијета. Ради се о стотинама хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана