Детаљи несрећe на прузи у Мишином Хану код Бањалуке: Старца усмртио теретни воз

Јелена Станић
Детаљи несрећe на прузи у Мишином Хану код Бањалуке: Старца усмртио теретни воз

БАЊАЛУКА - Станко Керкез (71) из Поткозарја погинуо је данас када је на необиљеженом пружном прелазу у Мишином Хану код Бањалуке теретни воз ударио "опел корсу" којом је управљао, потврђено је "Гласу Српске".

Несрећа се десила око 11.30 часова, а према нашим сазнањима страдали човјек је био сам у возилу и нема других повријеђених.

Истрага ће показати шта се тачно десило, али се спекулише да несрећни човјек највјероватније није на вријеме уочио воз који је ударио у његово возило на прелазу који се налази на укључењу локалног на магистрални пут у Мишином Хану.

У Окружном тужилаштву Бањалука казали су да су у несрећи учествовали возач "опел корсе" и теретни воз Жељезница Републике Српске те да је увиђај обавила дежурни окружни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука Зорица Барош заједно са полицијским службеницима Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука.

- Тужилац је наложила предузимање свих потребних истражних радњи и мјера ради утврђивања околности саобраћајне несреће, а наложена је и обдукција тијела настрадалог лица која ће бити обављена у Заводу за судску медицину Републике Српске - казали су у Окружном тужилаштву.

Живот је данас изгубио и возач комбија А. Б. (21) из Кисељака када се у мјесту Јеховац сударио са камионом за чијим воланом је био А. Л. (30) из Бусоваче.

У тој несрећи која се десила око 13.30 часова повријеђена је и супруга страдалог младића Е. Б. која је била сувозач у комбију, а лакше повреде задобио је и возач камиона.

На мјесту несреће била су кола хитне помоћи и ватрогасци који су из смрсканог комбија извукли страдалог и његову повријеђену супругу.

Троје држављана Црне Горе повријеђени су дан раније у Кладњу када је "ситроен" у коме су се налазили слетио са магистралног пута. Повријеђени су возач аутомобила Ж. П. (67) и сапутнице Ј. П. (64) и М. К. (67). Они су превезени у Универзитетски клинички центар Тузла гдје им је указана љекарска помоћ након чега су пуштени кући, осим Ј. П. која је задржана на лијечењу. ++++

 

 

ЧЕШКИ РОНИОЦИ УКЛОНИЛИ ДВИЈЕ АВИОНСКЕ БОМБЕ ИЗ ДРИНЕ У ВИШЕГРАДУВИШЕГРАД, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Тимови чешких ронилаца, у сарадњи са управама Цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ, те Министарством унутрашњих послова /МУП/ Чешке, уклонили су из ријеке Дрине у Вишеграду двије авионске бомбе из Другог свјетског рата.
Представник Амбасаде Чешке у БиХ Шћепан Шантручек рекао је новинарима да је БиХ једна од приоритетних земаља развојне сарадње Чешке.

"У Вишеграду се одржава обука и тренинг за ронилачке јединице Републичке управе Цивилне заштите и Федералне управе Цивилне заштите, а циљ тренинга је деминирање испод воде", навео је Шантручек.

Он је нагласио да је ово велики пројекат развојне сарадње и да је један од програма сарадња полицијских и ронилачких јединица Чешке и цивилних заштита Републике Српске и Федерације БиХ.

"Сарађујемо 10 година и надам се да ћемо наставити са том сарадњом. Радили смо пројекте на граници са Хрватском на Уни и Сави и сад смо овдје на Дрини на граници са Србијом", навео је Шантручек.

Шеф Одјељења чешке полиције за специјалне ронилачке радове Петер Мицек рекао је да је мисија у Вишеграду обука за претраге испод водене површине.

"На три локације смо урадили преглед и тражили смо неексплодирана средства. Главни циљ је био проналазак, лоцирање и вађење двије авионске бомбе. Задатак смо успјешно извршили, пронашли смо бомбе и ситну муницију. Једну бомбу смо извадили и уништили, а друга ће бити у току дана извађена и уништена", навео је Мицек.

Представник Министарства безбједности БиХ Идриз Брковић рекао је да пројекат деминирања водених токова у БиХ, осим хуманитарног карактера, има и безбједносни јер се настоје у план уврстити локалитети које посјећује велики број грађана.

"Овај пројекат ће бити подржан и у наредном периоду у околини Јајца, Бихаћа, у Приједору и Броду", најавио је Брковић.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су формирани обучени и опремљени тимови за подводно деминирање.

"Пуно изазова је иза нас и изузетну захвалност дугујемо припадницима МУП-а Чешке", нагласио је Новитовић.

Када је ријеч о пожару на локалитету Високи Столац, у станишту Панчићеве оморике, Новитовић је потврдио да су падавине угасиле ватру, те да ће сутра бити извршена анализа стања.

Он је напоменуо да ово пожариште карактерише велики број подземних пожара.

"Терен ће бити прегледан и биће донијет елаборат како даље поступати у овој ситуацији. Помагао је и Хеликоптерски сервис Републике Српске, Хеликоптерски сервис МУП-а Србије и многи други, али ово је заштићено добро Републике Српске и Шумско газдинство жПаносж ни у ком случају није требало само да сноси теретЊ, истакао је Новитовић.

Пожар се у станишту оморике појавио први пут 14. јула и од тада су ангажовани сви расположиви капацитети Шумског газдинства "Панос".
/крај/јб/љљ/фото

 

Дураковић корак до смјене, дан Д 15. септембар

СРЕБРЕНИЦА - На сједници Колегијума Скупштине општине (СО) Сребреница данас је изгласан дневни ред наредне Сједнице СО, који укључује и тачку дневног реда која се односи на смјену предсједника СО Ћамила Дураковића.

Како незванично сазнају "Независне", свих осам Срба је на Сједници Колегијума гласало "За", док су четири Бошњака била "против".

Претходно су одборници српске националности у СО Сребреница доставили приједлог за опозив Дураковића с мјеста предсједника те Скупштине.

О смјени Дураковића требало би да се одлучује на наредној сједници локалног парламента, која ће, како је планирано, бити одржана 15. септембра.

"Подноснимо приједлог за опозив предсједника СО Сребреница. Приједлог подносимо због непримјереног и недоличног понашања и иступа предсједника Скупштине путем медија гдје наступа у својству функционера Скупштине, а не у своје лично име, те кршења пословника у вези са заказивањем сједница СО", наведено је у приједлогу достављеном Колегијуму СО.

Како су додали, разлог за опозив је узастопно кршење Устава Републике Српске, негирање Републике Српске, те омаловажавање функционера Милорада Додика и Ненада Стевандића.

Момчило Цвјетиновић, предсједник Општинског одбора СДС-а Сребреница, рекао је да је још на прошлој сједници СО донесен закључак да се на дневни ред уврсте двије тачке дневног реда, а то су одлука о разрјешењу предсједника СО, те о измјени Статута, који је, како каже, штетан по Србе.

"Увјерен сам да ће 15 српских одборника гласати и за једно и за друго. Да је било мудрости и договора, Ћамил Дураковић не би ни био предсједник СО", рекао је Цвјетиновић за "Независне новине".

И општински начелник Младен Грујичић сматра да Дураковић није требао ни бити изабран за предсједника СО.

"Разлога је много и они су познати и јавности и одборницима који су, нажалост, дигли руку за постављање Дураковића", рекао је за "Независне " Грујичић, те додао да је Дураковић, неколико дана након избора, показао шта мисли о српском народу.

Дураковић је, подсјетимо, раније изјавио да одборници из српских странака "једним обликом политичког насиља покушавају промијенити легитимну вољу Бошњака".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана