Пожари захватају ниско растиње и шуму

Srna
Foto: Klix

САРАЈЕВО - У Федерацији БиХ /ФБиХ/ пожари су регистровани у скоро свим кантонима, а ватра је углавном захватала ниско растиње и шуму.

У Средњобосанском кантону пожар на Османагиној коси и даље је активан и проширио се према планинском дијелу Пршљени у правцу Купреса, док су остала пожаришта у општинама Бугојно и Травник, гдје је горјело ниско растиње, стављена под контролу.

У општини Олово у Зеничко-добојском кантону у току је интервенција на гашењу шумског пожара који је избио у захвату лијеве обале ријеке Криваје од подручја Паска Лука, а у току дана на гашењу ће бити ангажована два хеликоптера Оружаних снага БиХ.

У Тузланском кантону на гашењу пожара интервенисано је у Тузли, Градачцу, Сребренику, Лукавцу и Добоју Исток, саопштено је из Цивилне заштите ФБиХ.

Шума, трава и ниско растиње горјели су на подручју Мостара, Чапљине, Читлука, Коњица, Јабланице и Прозора у Херцеговачко-неретванском кантону.

У Широком Бријегу горјели су шума и ниско растиње, док је Ватрогасна јединица Љубушког интервенисала у мјесту Студеница–Црнопод гдје су горјели трава, ниско растиње винова лоза и цијеви за наводњавање. Опожарена је површина од 40.000 метара квадратних.

У мјесту Витина горјела је трава и ниско растиње, а опожарено је око 10.000 метара квадратних.

Припадници Професионалне ватрогасне јединице Управе цивилне заштите Кантона Сарајево имали су 12 интервенција, од којих пет на гашењу ниског растиња, једну на гашењу помоћног објекта, једну на гашењу магацинских просторија, четири обезбјеђења претакања горива на сарајевском Аеродрому и једну техничку интервенцију.

Из Министарства одбране у Савјету министара раније је саопштено да су хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни за акције гашења пожара из ваздуха и могу дјеловати чим Министарство безбједности достави захтјев, а Предсједништво БиХ одобри њихово ангажовање.

Оружане снаге БиХ имају на располагању двије посаде и два хеликоптера за гашење пожара, располажу са двије посаде и два хеликоптера са витлима и противпожарним ведрима капацитета 1.000 литара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана