Пожар у Београду гасе и хеликоптери (VIDEO)

Танјуг
Пожар у Београду гасе и хеликоптери (VIDEO)

БЕОГРАД - Пожар који је избио у Кинеском тржном центру у Блоку 70 на Новом Београду полако се обуздава, а у помоћ су пристигли и хеликоптери МУП-а који га гасе из ваздуха, јавља новинар Танјуга.

Надлежни су упозорили грађане и новинарске екипе да се удаље на најмање 50 метара раздаљине јер вјерују да у једном киоску брзе хране има плинских боца које би могле да се запале.

На гашењу пожара учествује 76 ватрогасаца - спасилаца са 25 возила из ватрогасно спасилачких јединица Нови Београд, Земун, Кошутњак, Вождовац и Звездара, а на терену је и екипа Хитне помоћи. 

Ангажовани су и припадници добровољног ватрогасног друштва Матица Земун, четворо добровољних ватрогасаца са једним возилом, као и аутоцистерне Градске чистоће и Водовода, речено је Танјугу у МУП-у.

У Кинеском тржном центру је 2021. године, такође, избио пожар у коме је изгорео највећи дио тог објекта.

Предвиђено је да се већина закупаца пресели у Блок 72, где се гради нови кинески тржни центар.

 

 Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Лука Чаушић изјавио је данас да је најбитније да у пожару који је избио рано јутрос нема повријеђених и жртава.

Он је истакао и да је важно што је спријечено ширење пожара на локале иза, што је и био стварни циљ, како би се сачувао бар један онај дио локала које ватра није захватила.

-За сада смо у томе успели и, као што сам рекао, најважније је да немамо повређених и страдалих - рекао је Чаушић.

На питање шта отежава гашење пожара, он је рекао веома много пластике, робе, тканине која је складиштена и по крову и по објектима и просторима тржног центра.

-Такође, чули смо и неке детонације, претпоставља се да потичу од експлозија плинских боца које се налазе у ресторану, брзе хране који је изгорео, на срећу сада више те детонације не чујемо. Нажалост ми смо већ 2021 имали искуство великог пожара у овом центру, тада смо спасили 200-360 објеката, такође надамо се да ћемо успети да спасемо један део и сада, међутим, као што сам рекао ту је веома велика количина лакогориве материје која емитује веома високу температуру, у ствари је оно што је најтеже од оваквих објеката -рекао је он.

Нагласио је и да ће се узрок избијања пожара бити познат након гашења, када надлежне службе изврше увиђај.

Кинески амбасадор: Ово је тужан тренутак

Амбасадор Кине у Београду Ли Минг стигао је данас на Нови Београд до Кинеског тржног центра, а гдје га је Лука Чаушић обавијестио о фгашењу пожара.

Том приликом кинески амбасадор се захвалио властима у Србији на брзој интервенцији и истакао да је ово тужан тренутак. Он је рекао да ће амбасада издати саопштење када се све заврши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана