Пожар на подручју Скрадина букти, најугроженији становници се евакуишу

Tanjug
Foto: Sputnik

ЗАГРЕБ - Велики пожар који је јутрос избио на подручју Скрадина букти и у току је евакуација становништва са најкритичнијих дијелова.

У међувремену, на подручју равнокотарскога села Смоковића, у близини Задра такође је букнуо пожар у поподневним сатима, али куће нису угрожене.

На Фејсбук страници Ватрогасци - 193 објављен је снимак пожара код Ићева, насеља које се налази десетак километара од Скрадина.

Винар Анте Сладић је за портал Шибенски рекао да му је ватра захватила мањи део винограда, али да засад нема неке веће штете. "Али и даље тиња свуда око нас, постоји велика опасност да ми пожар захвати цели виноград. Борба је велика, стрепимо", рекао је Анте Сладић.

Градоначелник Скрадина Антонио Брајковић каже да су на терену све расположиве снаге и да ватра озбиљно угрожава куће.

"На терену су све расположиве снаге, бране оно најнужније у овом тренутку, а то су куће. Евакуација људи започела је пре неких сат времена. За оне који се не могу снаћи код родбине или пријатеља отворена је Основна школа Скрадин, а касније у координацији с Црвеним крстом и Шибеником ћемо организирати евентуално њихов смештај, дословно преноћиште у Скрадину. Наравно, уз смештај биће организована и прехрана", рекао је Брајковић за портал Шибенски.

Жупанијски ватрогасни командир Дарко Дукић рекао је раније за ХРТ да је ситуација на пожаришту тешка од самог почетка.

"Од Ићева гђе смо били, одакле пожар избија, па на подручју Пластова где смо сада. Велика ватрена линија кроз густу борову шуму дошла је до насеља. Дајемо све од себе у овом тренутку што се може направити. Оно најбитније, све објекте за сада смо сачували. Имамо дрвених барака које су оштећене, али то ћемо све гледати на крају. Дајемо све од себе. Доста јака је бура и од самог почетка пожара била, тако да је тешко било што прогнозирати", рекао је Дукић.

За све становнике с пожаром захваћеног подручја, отворена је Основна школа Скрадин где ће бити осигурана храна, пиће и преноћиште, саопштио је Град Скрадин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана