Потврђена прва оптужница у предмету „Далибор Раилић и други“

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ запримило је информацију да је у цјелости потврђена прва оптужница у којој су кориштени докази из "Скај" и "Аном" апликација у предмету "Далибор Раилић и други".

Ријеч је о оптужници против осам особа које се терете за организовани криминал повезан са више тешких кривичних дјела почињених у периоду од 2020. до 2022. године, укључујући и убиство начелника крим-полиције Приједор Раденка Башића.

Из Тужилаштва БиХ су због великог интересовања јавности навели да ће чињенични опис оптужнице, у редигованом формату, убрзо бити доступан на сајту Тужилаштва.

Из ове правосудне институције истичу да је подизање и потврђивање оптужнице у овом предмету значајан корак у борби против организованог криминала и корупције, уз кориштење доказа из "Скај" и "Аном" апликација, добијених од партнерских институција земаља ЕУ и свијета.

Чињенични опис из оптужнице, редигован у складу са смјерницама препорученим од Високог судског и тужилачког савјета БиХ, биће доступан на веб-страници Тужилаштва БиХ.

Оптужницом су обухваћени Далибор Раилић, Александар Миљатовић, Игор Репајић, Харис Гредељ, Мирјана Вујовић, Жељко Симић, Александар Ивковић и Горан Гвозден.

Између осталог, Раилић, Миљатовић и Репајић се терете да су ради спречавања истрага за криминал и кријумчарење дрога, приступили организованој групи у оквиру које је Миљатовић 21. марта ове године починио тешко убиство Башића, које је због суровости извршења, као и чињенице убиства полицијског службеника тешко нарушило безбједносну у Приједору и цијелој БиХ, истичу у Тужилаштву.

Оптужене терете за кривична дјела организовани криминал, неовлаштен промет дрога, прање новца и тешко убиство, као кривично дјело за које се по важећем закону може изрећи казна доживотног затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана