Потврђена пресуда за убиство "дјечака с планине"

Небојша Томашевић
Потврђена пресуда за убиство "дјечака с планине"

БАЊАЛУКА - Илија Милић (72) из Котор Вароша правоснажно је у Врховном суду Републике Српске осуђен на 16 година и девет мјесеци затвора због убиства Васиља Кнежевића познатог по надимку "дјечак с планине" и покушаја убиства његовог оца Недељка, потврђено је "Гласу Српске".

Овом одлуком потврђена му је раније изречена пресуда у поновљеном поступку у Окружном суду у Бањалуци.  Вијеће Врховног суда је, како сазнајемо, одбацило жалбе на првостепену пресуду и потврдило је.

Милић  је  старту признао кривицу, али је поступак у неколико наврата понављан због процедуралних пропуста, а укупно је трајао дуже од три године.

Осим за убиство, Милић је пресудом која је потврђена осуђен  и за недозвољено држање оружја, а у  изречену казну урачунато му је вријеме које је провео у притвору од 11. априла 2018. године. Судском одлуком одузета му је и аутоматска пушка са пет оквира са  92 метка, а којом је починио злочин.

Ово је трећа пресуда која је изречена Милићу, будући да је Врховни суд Републике Српске у два наврата укидао првостепену пресуду и поступак враћао на ново суђење. Милић је прво на основу признања кривице био осуђен на 16 и по година, а потом након новог суђења на 16 година и девет месеци затвора и сада му је изречена иста казна. Његов бранилац Јово Пилиповић најавио је опет жалбу на пресуду.

Врховни суд РС раније је пресуду укинуо, између осталог и због тога што првостепени суд није омогућио одбрани да проведе снеуропсихијатријско вјештачење оптуженог. Наведено је да одбрани нису пружене исте могућности у погледу извођења доказа на главном претресу што је могло да буде од утицаја на законито и правично доношење одлуке.

Злочин за који је осуђен Милић је починио 10. априла 2018. године на Крушеву брду у селу Пилиповина код Котор Вароша. Милић је тог дана у засједи чекао Васиља Кнежевића на путу којим води стоку и када је он наишао према њему је испалио рафал из аутоматске пушке, погодивши га са пет метака. Два хица су жртву  погодила у главу, два у лице, те један у раме и врат и он је умро на лицу мјеста. Према пресуди, Милић је након тога отишао кући позвао полицију у Котор Варошу и рекао шта је урадио, а затим је с пушком отишао до куће оца убијеног младића, Недељка Кнежевића. Чим га је уочио на њега је испалио рафал у намјери да га убије. Како је наведено у оптужници, Недељко га је питао "Је ли ти мене гађаш?", а Милић му је одговорио "На тебе пуцам, тебе гађам". Тада је Недељко побјегао у кућу те тако остао неповријеђен.

Мјештани Крушева Брда су раније изјавили да је осуђени мао одређене сукобе око водовода са Кнежевићем. Мјештани Крушева Брда истакли су да је убијени Васиљ Кнежевић био велики херој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана