Потврђена пресуда Урошу Шувири: Чобану 16 година робије због убиства газде

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин видео

БАЊАЛУКА - Урош Шувира (38) из Брода осуђен је правоснажно у Врховном суду на 16 година затвора због убиства Здравка Босанчића (87) из Рибника код кога је чувао стоку.

Пресуда је изречена након што је судско вијеће одбило жалбе тужилаштва и одбране, те у потпуности потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци.

Према пресуди, Шувира је Босанчића усмртио 26. јануара прошле године око 22 часа у његовој кући у Горњем Раткову код Рибника када га је након краће свађе ударио  керамичком пепељаром најмање шест пута. Тукао га је и шакама и ногама и нанио му је тешке повреде главе, полмио више ребара, а од тих повреда Босанчић је исте вечери преминуо. Шувира је након злочина тијело убијеног пребацио на кревет и пресвукао му крваву кошуљу те је његовом сину Ранку јавио да је он умро од срчаног удара. 

Комшија убијеног, Томислав Вулин у суду је  раније  испричао да је кобне вечери затека Шувиру како сједи поред мртвог Здравка.

- Те  вечери позвао Здравков син и рекао да му је отац умро па сам заједно са комшијом Даном Вулином отишао да видим шта је било. Када смо ушли у Здравкову кућу Шувира је дигао руке те рекао нисам га ја убио. Било је крви посвуда, а видјело се да је Здравко повријеђен по лицу и глави. Испод стола је била разбијена пепљара. Шувира је чак запалио  свијећу  - казао је  раније у суду Томислав Вулин и додао да је Шувира отишао у собу и пресвукао се, а прије тога на себи је имао фармерке које су биле попрскане крвљу.

Шувира је у завршим ријечима истакао да се каје и да му је жао Босанчичћа као да му је био отац. Казао је и да кад узме алкохол да гријеши.

У образложењу првостепене пресуде судија Бранимир  Јукић је казао да је тужилаштво доказало кривицу оптуженог и да  суд није нашао ниједну олакшавајућу околност за њега. Истакао је да је оптужени у свом исказу практично признао злочин.

Појаснио је да суд, тврдње оптуженог да је злочин починио у алкохолисаном стању није могао да цијени као олакшавајуће.

Шувира је првостешеном пресудом ослобођен плаћања трошкова поступка.

Урош Шувира већ је одлежао осам година затвора због убиства свог комшије Мухамеда Беширевића (75) у Сијековцу код Брода. Злочин се догодио у јулу 2007. године, а мотив је наводно било то што је желио да прекине Беширевићеву везу са својом мајком.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана