Потврђена пресуда Новаковићу и Поповићу: Разбојницима 12 година робије

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација/О.Матавуљ

БАЊАЛУКА - Невенко Новаковић звани Нено (29) из Добоја, те Дејан Поповић (25) из Модриче у Врховном суду Републике Српске правоснажно су осуђени на 12 година и осам мјесеци затвора због пљачке супружника пензионера Славка и Љубице Марковић, од којих су пријетећи пиштољем отели више хиљада КМ.

Осим за разбојништво, осуђени су и за крађу 500 КМ из "мерцедеса" у власништву Ђорђа Николића. Новаковић је осуђен на седам година и седам мјесеци затвора, а Поповић на пет година и мјесец. 

Њима су тако потврђене раније изречене казне у добојском Окружном суду.

- Вијеће је одбило као неосноване жалбе окружног тужиоца те Новаковића и његовог браниоца и адвоката Поповића. Потврђена је првостепена пресуда Окружног суда у Добоју - рекли су у Врховном суду РС.

Осим Новаковића и Поповића, у пљачки пензионера  учествовао је и Зоран Кузмановић који је у бјекству па је процес против њега раздвојен.

Према првостепеној пресуди добојског Окружног суда, супружници Марковић опљачкани су у ноћи између 27. и 28. августа 2018. године, када су разбојници упали у њихову кућу у Кожухама код Добоја. 

У кућу су упали Кузмановић и Новаковић, док их је Поповић чекао у ауту код Кузмановићеве куће. У кућу су ушли кроз котловницу, а Марковићи су у то вријеме спавали на спрату. 

Чувши буку, Љубица је сишла низ степенице и шокирала се када је уочила разбојнике. 

Пријетећи пиштољима они су је закључали у собу и тражили да каже гдје јој је супруг, а када им је одговорила да је на спрату и да спава, отишли су до њега и тражили да им каже гдје је новац. 

Прегледали су кућу и на више мјеста пронашли упакован новац. 

Укупно су украли 3.300 КМ, 10.300 швајцарских франака као и 1.400 евра, а након тога су запријетили супружницима да не зову полицију или ће им запалити кући и ауто те су их закључали у соби и побјегли. 

Отишли су до Кузмановићеве куће, гдје их је у возилу чекао Поповић, одакле су се одвезли до куће Весне Стојановић, а затим се с њом упутили у Добој до стана који је она изнајмила и ту су подијелили плијен. 

Стојановићевој су тада дали 200 франака и 20 евра, а она је Новаковићу дала одјећу да се пресвуче. Стојановићева је у добојском Окружном суду осуђена за помагање разбојницима на условну казну од пола године. 

Током истраге и хапшења осумњичених пронађен је дио украденог новца и враћен власницима.

Новаковић и Поповић раније су осуђивани на условне казне због разних кривичних дјела. 

ОДБРАНА

Бранилац Дејана Поповића, адвокат Марко Драгић, тврди да је његов клијент невин и да није учинио дјело за које је осуђен. 

Нагласио је да је  пресудом и оптужницом против његовог брањеника настојано да се заштити организовани криминал појединих добојских полицајаца и Зоран Кузмановић који је њихов доушник.

- Мој клијент није ни био близу мјеста разбојништва, већ стотинама метара даље и он с тим нема ништа. Истрагом нису нађени ни докази за крађу. Ово је заштита организованог криминала полиције и полицајаца који су све осмислили те упутили Кузмановића како да почини кривично дјело, кога да опљачка те су с њим дијелили плијен - рекао је Драгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана