Потврђена пресуда: Дрљачи 15 година затвора због убиства Ролда

Небојша Томашевић
Потврђена пресуда: Дрљачи 15 година затвора због убиства Ролда

БАЊАЛУКА - Раде Дрљача (24) из Бањалуке правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на 15 година затвора због бруталног убиства Бруне Ролда (53), којег је заклао ножем па запалио.

- Судско вијеће је одбило жалбе одбране и Окружног тужилаштва као неосноване и потврђена је првостепена пресуда Окружног суда у Бањалуци - појаснила је секретар Врховног суда Српске Јелена Деспотовић.

Према пресуди Дрљача је убиство починио у стању битно смањене урачунљивости. За убиство му је изречено 13 година затвора, а за паљевину жртве још три године па је изречена јединствена казна од 15 година робије. Пресуди је претходило признање кривице Дрљаче, који је испричао да му је кобне вечери "нешто пукло у глави".

- Само сам повукао нож по његовом врату. Кајем се због тога - рекао је Дрљача раније у Окружном суду.

Ролд је убијен 25. новембра 2019. у напуштеној кући у улици Васе Глушца, која је власништво Ивице Пезића. Према пресуди Дрљача је Ролда убио са саизвршиоцима Борисом Зорићем и Слободаном Крнетићем. У оптужници је наведено да су Дрљача и Зорић дјело починили у стању привремене душевне поремећености. Они су га кобне вечери тукли шакама и ногама те му пријетили ножем. Крнетић је прво Ролда ударио песницом у главу и оборио, а затим су га сва тројица тукла. Потом је Крнетић узео кухињски нож, пришао Ролду и рекао да ће га заклати, али је одустао. Исто је урадио и Зорић, да би након тога Дрљача узео нож и заклао Ролда, а потом запалио спужву на којој је била жртва те побјегао.

Дрљача се налази у притвору по потврђеној одлуци првостепеног суда, а ослобођен је плаћања судских трошкова. Зорић и Крнетић осуђени су у одвојеном поступку у бањалучком Окружном суду на укупно 12 година затвора. Крнетић је осуђен на осам година, а Зорић на четири године затвора, јер је утврђено да је кривично дјело починио у стању битно смањене урачуњивости.

Лијечење

Првостепеном пресудом која је у потпуности потврђена Ради Дрљачи изречена је мјера обавезног психијатријског лијечења од зависности у психијатријској установи у Сокоцу. Та мјера ће бити контролисана сваке године и вријеме проведено на лијечењу биће урачунато у казну. Дрљача ће иза решетака ићи након завршетка лијечења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана