Потврђена оптужница у предмету "Транспортер"

Небојша Томашевић
Foto: Глас Српске

САРАЈЕВО - Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег савјетника некадашњег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, Бојана Цвијетића, и још 17 особа која их терети за шверц више тона наркотика.

Сви они су ухапшени у акцији "Транспортер", а  оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ и  њом су обухваћена и три предузећа "Милцо" и "21 Мај" из Лакташа те "Стар-Р" из Источног Сарајева.

Осим Цвијетића оптужени су бивши инспектор из Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) Младен Миловановић, те Петар Дукић, Миливоје Тодоровић, Александар Николић, Харис Хоџић, Јеленко Кнежевић, Саша Рађевић, Даворин Поповић, Горан Стојисављевић, Иван Јурић, Драган Кресојевић, Славко Брборовић, Жељко Максимовић, Елдин Хаџбић, Радислав Тешић, Младен Панић и Синиша Бачић.

Терете их за кријумчарење више од 3.000 килограма сканка из Албаније, као и сусједних земаља у БиХ, те даље кријумчарење унутар БиХ и према земљама региона, као и складиштење веће количине сканка у БиХ гдје је заплијењено око 316 килограма.

Терете их и за кријумчарење веће количине цигарета. Такође, на терет им је стављено да су од 2019. до 2021. године организовано прокријумчарили више од 35 килограма кокаина из Холандије и Белгије  као и даље скривање и кријумчарење у сусједне земље, као и Мађарску и Словенију. Оптуженима се на терет стављају кривична дјела организовани криминал, неовлаштени промет опојних дрога, кријумчарење, прање новца и друга повезана кривична дјела.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ докази у овом случају између осталог произилазе из апликација "Скај" и "Аном", а у оквиру предмета биће затражено одузимање незаконите имовинске користи у износу од око осам милиона КМ у некретнинама и моторним возилима. Наводи се да су поједини оптужени приликом вршења кривичних дјела користили једну, а неки од оптужених и више "Скај" и "Аном" апликација за планирање, договарање и извршење кривичних дјела..

Оптуженима је стављено на терет да су почињењем кривичних дјела стекли незакониту имовинску корист у вишемилионским износима, коју су прањем новца убацивали у легалне финансијске токове, куповином већег броја некретнина (станова, земљишта), на подручју Бањалуке, Источног Сарајева, Лакташа и других мјеста, као и више десетина углавном скупоцјених моторних возила. Тужилаштво ће, како су саопштили, оптужницу доказивати са око 130 свједока, осам стручних вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала, укључујући и документе међународне правне помоћи добијене из правосудних институција Француске, САД и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана