Потврђена оптужница против судије Пејовића

Срна
Потврђена оптужница против судије Пејовића

БАЊАЛУКА - Бањалучки Окружни суд потврдио је оптужницу против судије Основног суда у Бањалуци Небојше Пејовића због корупције.

Оптужница терети Пејовића да је починио кривично дјело повреде закона од судије или јавног тужиоца и трговина утицајем, потврђено је данас Срни у Републичком јавном тужилаштву.

Оптужницу против Пејовића подигло је Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва и уз оптужницу је предложило да му буде забрањено вршење овог позива.

Оптужница терети Пејовића да је 31. децембра 2019. године, поступајући као судија Основног суда у Бањалуци, на рочишту ради продаје некретнина - четири стана у Бањалуци и једног пословног простора, те викендице са двориштем у мјесту Ивањска, које су биле предмет извршења, у намјери да понуђачу, адвокату С.В. прибави имовинску корист, спријечио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању.

Образложење је било да они нису уплатили обезбјеђење за све некретнине које се продају, иако су уплатили максималан износ обезбјеђења од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању.

Након отварања јавног надметања, осумњичени је понудио на продају заједно све наведене некретнине за укупан износ од 283.400 КМ, односно за половину њихове процијењене вриједности у извршном поступку, не дозвољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача.

Осумњичени је утврдио да само понуђач адвокат С.В. испуњава услове за учешће на надметању и након што је прихватио понуђени укупан износ за све непокретности, донио је незакониту одлуку - закључак којим се некретнине продају понуђачу за износ од 283.400 КМ, односно за половину њихове процијењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа.

Оптужница терети Пејовића и да је од оштећеног, чији су иницијали С.Х, затражио, а 21. априла и примио новчани износ од 1.000 евра да би користећи утицај судије гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана