Потврђена оптужница против Сеада Жиле

Срна
Foto: Илустрација

ТУЗЛА - Општински суд Тузла потврдио је оптужницу Кантоналног тужилаштва против Сеада Жиле (58) из Зенице због сумње да је као директор фирме "Винсдор група" из Зенице починио кривично дјело превара у привредном пословању.

У девет тачака оптужнице је наведено да је Жило преваром у привредном пословању прибавио себи или фирми "Винсдор група" противправну имовинску корист у износу од око 153.000 КМ.

Оптужницом се терети да је током 2019. и 2020. године као директор и представник фирме "Винсдор група" Завидовићи, коју је преузео 2019. године, лажно приказивао податке и у девет ситуација довео обртнике и одговорне особе у различитим фирмама у заблуду оштетивши их за одређене износе новца, робе и неплаћених услуга, а како би себи и овој фирми прибавио противправну имовинску корист.

У овом периоду је, дјелујући из Тузле и Живиница, био у контакту са девет особа, обртника или представника различитих фирми из Цазина, Билеће, Тешња, Сарајева, Живиница, Посушја, Ливна и Бањалуке, уговарао са њима послове које никада није реализовао или платио, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва.

У неколико ситуација је обртницима лажно представио да ће им из увоза набавити ЦНЦ или друге радне машине веће вриједности са припадајућом опремом и наговорио их да изврше авансно плаћање у новцу или роби, што су ови обртници и учинили, а радне машине никада није набавио и испоручио.

На сличан начин је уговарао послове одређених шпедитерских услуга или је изимао робу коју никада није платио.

Општински суд Тузла је прихватио приједлог Тужилаштва и оптуженом продужио мјеру притвора, која може најдуже трајати 18 мјесеци, са провјером оправданости притвора свака два мјесеца.

У оптужници је предложено да се по правоснажности пресуде Сеаду Жили изрекне сигурносна мјера забране обављања функције директора у правним лицима у БиХ у периоду од пет година, те да суд у пресуди изрекне поништење спорних правних послова наведених у оптужници.

Припадници Федералне управе полиције су по налогу овог тужилаштва Жилу ухапсили 28. октобра 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана