Потврђена оптужница против Петковића због стечаја пекаре "Добојка"

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ - Основни суд у Добоју потврдио је оптужницу против Витомира Петковића, која га терети да је, као одговорно лице, проузроковао стечај пекаре "Добојка" и оштетио акционаре, Пореску управу Републике Српске и Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Оптужница терети Петковића за кривична дјела проузроковање стечаја и неправилно издвајање средстава правних лица, саопштено је из Окружног јавног тужилаштва.

У саопштењу се наводи да је Петковић као одговорно лице пекаре "Добојка" - директор без ограничења, цјелокупну имовину пекаре продао по цијени од 259.500 КМ купцу "Прода монт" Добој, на основу само једне понуде и без јавног оглашавања.

Из Тужилаштва наводе да је Пореска управа Републике Српске вриједност некретнина процијенила на износ од 728.075 КМ.

У саопштењу се наводи да је Петковић као разлог закључења наведеног уговора о продаји навео избјегавање могућности покретања стечаја и измирење доспјелих обавеза, чиме би се "Добојки" обезбиједили услови ликвидности пословања.

Из Тужилаштва наводе да је оптужени наплаћеним средствима од продаје имовине нерационално располагао и одобрио издвајање средстава у друге сврхе, а не за плаћање пореских обавеза, чиме је проузроковао стечај и тиме оштетио акционаре друштва, Пореску управу Републике Српске и Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Петковић је функцију директора "Добојке" обављао до 8.јуна 2020. године и отварања стечајног поступка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана