Оснивача Америчког универзитета терете да је студенте преварио за десетине хиљада КМ

Небојша Томашевић
Оснивача Америчког универзитета терете да је студенте преварио за десетине хиљада КМ

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла потврдио је оптужницу против предсједника и оснивача Америчког универзитета БиХ (АУ БиХ) Дениса Прцића (48) из Тузле којом га теретр да је злоупотријебио положај и преварио најмање 43 студента од којих је узео 64.500 КМ за трошкове студија и школарине.

Оптужница га терети за кривична дјела злоупотреба положаја или овлашћења и превара у привредном пословању.

Прцић је познат и по афери са некадашњим директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Османом Мехмедагићем Осмицом, гдје је осумњичен да је Мехмедагићу  омогућио лажну диплому. Против њега се води истрага у Тужилаштву БиХ.

Према оптужници Тужилаштва Тузланског кантона, постоји основана сумња да је Прцић од почетка марта до 15. новембра 2020. године, као предсједник и оснивач АУ БиХ, прекорачио своја службена овлашћења и преузео надлежност Управног Одбора АУ БиХ (УО АУ БиХ), а који је сходно одредбама Закона о високом образовању ТК и одредбама Правила АУ БиХ искључиво овлашћен да утврђује  износ партиципације, школарине и трошкова студија у сва три студијска циклуса.

- Тако је Прцић, иако Управни одбор АУ БиХ није донио  одлуку о повећању трошкова школарине и других трошкова студија, и упркос томе што  партиципација трошкова акредитације није била обухваћена уговорима о студирању, самовољно повећао трошкове школовања студентима. Он  је 1. марта 2020. године упутио имејл  свим студентима  и захтијевао да учествују у  трошковима реакредитације АУ БиХ код америчке институције Савјет за акредитацију независних школа и факултета (АЦИЦС), а код које је АУ БиХ већ имала акредитацију до краја 2020. године - наводи се у оптужници.

Додаје се да је оптужени у имејлу  од студената тражио да изврше уплату накнаде за трошкове реакредитације на рачун АУ БиХ у износу од по 1.500 КМ, и навео да студенти који не желе тако да поступе неће добити диплому која је призната у Сједињеним Америчким Државама (САД), већ само диплому признату у БиХ, па је студентима доставио и фактуру  на наведени износ на име ових трошкова.

- Након што су студенти генерације 2016.-2017. окончали студијске програме, наложио је да им се израде дипломе, те су их декани и ректор потписали, а потом наложио једној запосленици да  дипломе и другу документацију измјести из АУ БиХ у њену приватну кућу. Запосленици је наложио и да дипломе преда само студентима који су извршили уплату од по 1.500 КМ на име поментуих трошкова, па су студентима достављени анекси уговора да поменути износ уплаћују на име трошкова технологије одвијања наставних процеса, а како би се прикрила стварна сврха уплате новчаних средстава - стоји у оптужници.

Наводи се да су тако најмање 43 студента уплатила тражени износ (укупно 64.500 КМ) након чега су добили диплому, док је  у истом периоду од 32 студента на исти начин покушао наплатити идентичан износ, који ови студенти нису уплатили, због чега нису добили диплому о завршеном првом циклусу студија,  чиме би тражени износ уплата био још додатних 52.500 КМ.

Након што су извршене поменуте уплате, крајем октобра 2020. године  упутио је допис америчкој институцији АЦИЦС и навео да одустаје од реакредитације, а након овог одустанка и даље  је настављена наплата од студената који су окончали студије, при чему је и даље одбијана предаја диплома студентима који нису уплатитли поменуту накнаду.

На тај начин је АУ БиХ прибавио имовинску корист  у износу од 64.500 марке, док је за 43 студента који су уплатили износ од по 1.500 КМ нанио имовинску штету, те покушао прибавити имовинску корист за АУ БиХ у износу од 52.500 КМ.

Друга тачка оптужнице  Прцића терети да је у истом периоду  на исти начин за АУ БиХ наплатио поменути износ од једног студента из Пакистана за трошкове реакредитације.

- У даљој комуникацији са оцем студента истог је наставио  доводити у заблуду да ће син добити диплому, као и да ће  син након уплаћене школарине за постдипломске студије наставити школовање на АУ БиХ, те му на имејл доставио фактуру на износ већи од 8.000 евра иако је био свјестан и знао да АУ БиХ неће организовати наставу за постдипломске студије јер ће као оснивач одустати од реакредитације АУ БиХ у САД. Након што је отац уплатио тражени износ у даљем периоду није организована настава  ни на једном студијском програму, те Прцић није обезбиједио да се студенту додијели диплома првог циклуса студија нити је извршио поврат уплаћених средстава на име школарине за  постдипломски студиј  и  тако је оштетио студента и његовог оца за износ од око 18.000 КМ,  а у истом износу прибавио противправну имовинску корист АУ БиХ - наводи се у оптужници.

Како је саопштено из Тужилаштва ТК, уз оптужницу је  суду приложено више од 1.800 различитих доказних материјала. Током истраге је саслушан велики број свједока, прибављена је и анализирана обимна материјална документација, обављено економско финансијско вјештачење, те су прибављени бројни докази путем међународне правне помоћи у Сједињеним Америчким Државама. Такође, током истраге је надлежни суд, на приједлог Тужилаштва, провео поступак судског обезбјеђења доказа.

- Ради се материјалној документацији која је привремено изузета из АУ БиХ током обављених претреса, између осталог,  и дипломе студената и друга  материјална документација потребна за верификацију диплома, а како би се обезбиједила законитост доказа који се користе у кривичном поступку, а  с друге стране како би се оригинална документација вратила АУ БиХ и да на тај начин студенти даље могу остваривати своја права везана за студирање и издавање диплома - саопштило је тужилаштво.

Наводи се да је  судским обезбијеђењем доказа  Тужилаштву  осигурано  да се копије које су вјерне оригиналима докумената могу користити у даљем току кривичног  поступка као доказни материјал. На овом рочишту суд је донио рјешење да се документација и  оригиналне дипломе студената, са потписима декана и ректора, враћају АУ БиХ како би исте биле додијељење особама на које гласе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана