Потврђена оптужница против организоване групе због лажних возачких

Срна
Потврђена оптужница против организоване групе због лажних возачких

САРАЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против организоване групе која је прибавила возачке дозволе за 180 особа, које нису имале положен возачки испит, саопштено је из Тужилаштва Кантона Сарајево.

Оптужница Тужилаштва Кантона Сарајево потврђена је против Хасибе Зајковић, Рамиза Топаловића, Нермина Сејдића, Мите Хасима, Реџепа Гашија и Кенана Топаловића.

Оптужени се терете за кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи и кривотворење службене исправе.

Према наводима из оптужнице, Хасиба Зајковић, виши референт за послове возачких дозвола у Сектору за администрацију Ново Сарајево, МУП-а Кантона Сарајево, терети се да је од априла 2010. до октобра 2019. године организовала и руководила криминалном групом чији су чланови Рамиз Топаловић, Нермин Сејдић, Мите Хасим и Реџеп Гаши.

Зајковићева и чланови групе су за око 180 особа, које нису имале положен возачки испит, прибавили возачке дозволе.

Хасиба Зајковић је злоупотребом положаја и примањем дара за 123 особе обезбједила возачке дозволе, а посредством групе за 57 особа.

У неким случајевима је у досије возача Хасиба Зајковић улагала кривотворено увјерење о положеном испиту за возача моторних возила или кривотворене иностране возачке дозволе, које су набављали чланови групе, у другим случајевима би у службени спис и електронске евиденције уносила неистините податке о постојању положеног возачког испита, раније издате возачке дозволе без икакве, па и кривотворене документације.

Чланови групе или особе које су они ангажовали, тражили су новац за издавање возачких дозвола, и то од 600 до 4.000 КМ.

На овај начин Хасиба Зајковић и чланови групе за организовани криминал су остварили протуправну имовинску корист у износу од 104.029 КМ, а новац дијелили међусобно.

У оптужници је предложено одузимање незаконито прибављене имовинске користи.

Поступајући тужилац је за главни претрес предложио суду саслушање 80 свједока, три вјештака и извођење око 400 материјалних доказа.

Тужилаштво Кантона Сарајево је у претходном периоду, колико је трајала ова истрага, идентификовало и оптужило и око 60 особа које су за новац добиле возачку дозволу, на коју нису имале право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана