Потврђена оптужница против Нешковића, слиједи изјашњавање о кривици

ГС
Foto: Моја Херцеговина

БИЈЕЉИНА - Основни суд у Бијељини потврдио је оптужницу против Драгана Нешковића, власника бензинских пумпи због кривичног дјела злостављање радника.

Оптужени Нешковић ће се 6. новембра ове године изјаснити о кривици пред судијом за претходно саслушање, након чега ће бити познато да ли ће у овом предмету бити заказано суђење или ће оптужени признати кривицу.

– Рјешењем судије за претходно саслушање Основног суда у Бијељини потврђена је оптужница Окружног јавног тужилаштва у Бијељини  број: Т14 0 КТ 0032442 22 од 29. септембра ове године, подигнута против Д.Н. због кривичног дјела злостављање на раду из члана 210. став 1. Кривичног законика Републике Српске-навели су из Основног суда у Бијељини, преноси СрпскаИнфо.

У зависности од изјашњења оптуженог Нешковића, биће познат даљи ток процеса.

Уколико се Нешковић изјасни да је крив, може договорити споразум о признању кривице са тужилаштвом или након признања кривице, препустити суду да му одреди казну.

Међутим, уколико се оптужени пред судијом за претходно саслушање изјасни да није крив, Основни суд у Бијељини заказаће датум главног претреса.

Новчана или затворска казна

Нешковић се терети за кривично дјело злостављања на раду.

Према Кривичном законику Републике Српске за ово кривично дјело запријећена је максимална казна од двије године затвора, док је минимална новчана казна.

Нешковић је оптужен да је у августу прошле године напао радника којег је гађао чашом.

На снимку који је објављен на друштвеним мрежама јасно се видјело да Нешковић истрчава за радником и гађа га чашом, а затим је испред објекта натерао радника да скине радну мајицу.

Нешковић је у одвојеном поступку већ новчано кажњен због пропуста у раду и то са 7.000 марака, јер је нападнути радник радио без уговора о раду.

Занимљиво је да је оптужени Нешковић након објављивања снимка на друштвеним мрежама у августу прошле године, негирао да је он напао радника, односно да се он лично налази на снимку.

Владимир Драгичевић, адвокат нападнутог радника Н.Ч, изјавио је да је одлука Окружног јавног тужилаштва у Бијељини очекивана.

– У наредном периоду очекујемо заказивање суђења које ће надамо се резултирати осуђујућом пресудом – изјавио је Драгичевић.

Он је подсјетио да је подизање оптужнице против власника бензинских пумпи “Нешковић” снажна порука за све друге раднике који пролазе кроз идентичне ситуације.

– Радници би у складу са законом требали пријављивати сваки вид злостављања на раду, јер се једино на тај начин може стати у крај оваквим кривичним дјелима – додао је адвокат Драгичевић.

Адвокат нападнутог радника још раније је потврдио да је због конкретног случаја инспекција такође казнила Нешковића и то са 7.000 марака.

– Радна инспекција казнила је Драгана Нешковића са 7.000 марака, јер је Н.Ч. радио без уговора о раду – потврдио је адвокат Драгичевић.

Истовремено, адвокат је потврдио да су у току парнични поступци против власника ланца бензинских пумпи због кршења права радника, односно рада без уговора и напада, у којима се тражи одговарајућа накнада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана