Потврђена оптужница против Јахје Вуковића за тероризам

Срна
Потврђена оптужница против Јахје Вуковића за тероризам

САРАЈЕВО - Суд БиХ потврдио је оптужницу против Јахје Вуковића која га терети да је заједно са другим лицима из БиХ учествовао у терористичким активностима у Сирији.

Вуковић је оптужен да је починио кривично дјело организовање терористичке групе, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да је Јахја Вуковић 16. јуна 2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је, након два мјесеца, отпутовао авионом у Турску, те илегално прешао у Сирију са намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју.

Према наводима у оптужници, Вуковић се прикључио формацијама у оквиру терористичке организације "Џебатул нусра фронт" /Ал нусра фронт/ и терористичким групама које дјелују у Сирији.

Припадници ове терористичке организације су свакодневним оружаним акцијама, и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама чинили терористичке акте са намјером насилне измјене уставног поретка и власти.

У оптужници се наводи да је оптужени у Сирији боравио заједно са другим лицима из БиХ која су ту била боравила са истом намјером, те под именом Абдулазиз учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага "Џебатул нусра фронта".

Вуковић је у Сирији боравио све до пораза терористичке "Исламске државе", након чега се скривао у Турској, гдје је ухапшен, те изручен правосуђу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана