Потврђена оптужница против девет лица у предмету „Рудник соли“, међу њима посланик у Парламенту БиХ

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ТУЗЛА - Општински суд Грачаница потврдио је оптужницу тузланског Кантоналног тужилаштва против девет лица у предмету „Рудник соли Тузла“, саопштено је данас из Тужилаштва.

Оптужница је потврђена против Енвера Биједића (61), лидера Социјалдемократа БиХ и посланика у Парламентарној скупштини БиХ, Џенана Мујкића (51) и Атифа Мујкића (78), одговорних лица у фирми „Мајнинг енд дрилинг“ (Мининг & Дриллинг) из Грачанице, те Амира Сушића (61) и Азиза Чачковића (58), бивших директора у Руднику соли Тузла.

Општински суд је потврдио оптужницу и против Амира Турсуновића (48), бившег предсједника Надзорног одбора Рудника, Асмира Хасића (45), бившег министра привреде Тузланског кантона, Суада Фејзића (56) и Нермина Уљића (56), одговорних лица и чланова Комисије за увид у техничку опремљеност понуђача по тендеру за извођење радова на истражно-експлоатационим бушотинама у Руднику соли Тузла.

Биједић и Мујкићи оптужени су за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са примањем дара или другог облика користи за трговину утицајем. Сушић, Чачковић, Турсуновић, Фејзић и Уљић за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са злоупотребом положаја и овлашћења, а Хасић за примање дара или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница садржи четири тачке, подијељене по фазама којим су се одвијале радње извршења, са различитим улогама које су у одређеном периоду имали оптужени. Постоји сумња да су оптужени од септембра 2019. до фебруара 2021. године били свјесни и пристали да буду дио групе коју је, на наговор и подстрекавање Мујкића, организовао Биједић, као утицајна особа која је путем свог кадра имала одлучујући утицај у управљачкој структури Рудника.

Све је рађено, како се истиче, с циљем да фирми „Мајнинг енд дрилинг“ и Мујкићима прибаве корист на начин да ова фирма има повлашћен положај и безрезервни преференцијални третман, као понуђач на тендеру за додјелу уговора за извођење радова на истражно-експлоатационим бушотинама на лежишту камене соли Тетима Рудника соли Тузла. При томе су били свјесни и знали да ово привредно друштво у приватном власништву не испуњава услове тендера у вези са посједовањем неопходних техничких и материјалних услова и опреме, те потребан број стручног и квалификованог кадра на пословима бушења и опремања бушотина.

Било им је познато и да фирма нема ни претходне квалификације за извођење оваквих послова /фирма основана у јулу 2018. године и у овом периоду имала једно запослено лице/, те да су ради неиспуњавања услова требали бити искључени из даље процедуре приликом спровођења тендера. Та група је у товом периоду, уз различите улоге и учешће оптужених, дјеловала по Биједићевом плану, те је више пута поништаван и понављан тендер, иако су били свјесни и знали да је фирма „Мајнинг енд дрилинг“, уз то што није испуњавала услове за пријаву на тендер, била за више од два милиона КМ скупља у односу на другу фирму из Бугарске која је била кредибилан понуђач и испуњавала све услове из тендера. Комисија Рудника је, међутим, како наводи Тужилаштво, проналазила техничке недостатке овој фирми, како би остварили свој план за „Мајнинг енд дрилинг“.

Након више поништених тендера и погодовања за тендерске услове за ову фирму које и даље нису испуњавали, уз различите улоге које су имали чланови групе и бивши министар привреде у Влади Тузланског кантона, и по ранијим упутствима да другачије не могу бити изабрани као најповољнији понуђач уколико не смање цијену, фирма „Мајнинг енд дрилинг“ је крајем децембра 2020. године доставила понуду у износу од 4,6 милиона КМ без пореза на додату вриједност 5,4 милиона КМ са порезом за извођење ових радова на седам бушотина.

Тако јој је, како се наводи, у јануару 2021. године додијељен уговор, који је и потписан у фебруару 2021. године. У уговору је, међутим, дефинисана додатна одредба да се умјесто дотадашњих и уобичајених пет одсто, непредвиђени и накнадни радови могу увећати и за 20 одсто вриједности уговора, што је још око милион КМ на вриједност уговора, без обавезе даљње процедуре јавних набавки, а што би анулирало разлику у умањеној тендерској понуди, навело је Тужилаштво.

Та фирма је, након склапања уговора, почела са упошљавањем потребног броја људи и почиње са набавком потребне опреме за извођење тих радова. О чињеницама неиспуњавања услова фирме „Мајнинг енд дрилинг“ у периоду спровођења тендера и потписивања уговора, подсјетили су, изјаснио се и главни федерални рударски инспектор, који је потврдио да ова фирма нема потребну опрему и запослене и није оспособљена за ове радове, а што је потврдила и Пореска управа Федерације БиХ у свом инспекцијском надзору.

Истрага у овом предмету је отворена у фебруару 2021. године, чему су претходиле посебне истражне радње надзора телекомуникација и праћења и техничког снимања особа и предмета, након чега је подигнута и потврђена оптужница. У оптужници је надлежном суду предложено да се саслуша тридесетак свједока и шест вјештака и стручних лица, те да се изврши увид у више од 1.000 материјалних доказа прибављених током истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана