Потврђена оптужница против Босанца и 13 сарадника због шверца 600 кг сканка

Небојша Томашевић
Потврђена оптужница против Босанца и 13 сарадника због шверца 600 кг сканка

САРАЈЕВУ – Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету "Стаза" против 14 особа које терети за шверц најмање 600 килограма сканка из Црне Горе и Србије у БиХ.

Оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ из кога је раније саопштено да су у оквиру ове истраге кориштени подаци добијени из „Скај“ апликацијe.

Оптужени су  Требињци Драган Пејовић звани Босанац (38), Милијан Мијовић звани Глуви (38), Анђелко Милошевић звани Цири, Кирофа, Медо и Главоња (48), Алекса Малиш (25), Мишо Миљанић звани Платина (37), Милош Ковачевић, (34),  Душан Мићановић (31), Немања Прњат звани Нено (32)  Милан Мићановић звани Лимун (39), затим  Горан Новчић звани Киклоп (53) из Гацка, те гранични полицајац Владан Ковачевић (34), Милан Рашевић звани Мића (27) и  Дражен Саламадија (27) те Бојан Ћаласан (37) из Дубровника.

Оптужницом су им  на  терете стављена  кривична дјела организованог криминала и неовлашћеног промета опојних дрога.

- Оптужени у овом предмету углавном су дјеловали на подручју Требиња, Фоче, Источног Сарајева и Градишке. Били су повезани са припадницима организованих криминалних група које дјелују у сусједним земљама и угрожавају сигурност у региону - саопштило је раније Тужилаштво БиХ.

Првоосумњичени у овом предмету, Пејовић звани  Босанац недавно је из Србије изручен правосуђу БиХ, те је упућен приједлог за продужење притвора након потврђивања оптужнице.

Тужилаштво је у оквиру оптужнице тражило да  оптуженом полицијском службенику  Граничне полиције БиХ Владану Ковачевић буде изречена мјера забране обављања службене дужности.

Наводе оптужнице тужилаштво  ће доказивати позивањем већег броја свједока и стручних вјештака, као и прилагањем око 200 доказних материјала.

Акцију "Стаза" спровели су у фебруару прошле године припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске када је ухапшено 13 осумњичених и заплијењено 400 килограма марихуане. Токо ове акције укупно је хапшено 19 особа. Током истраге у овом случају утврђено је да су  осумњичени мјесто, вријеме и начин продаје дроге су договарали путем апликације "Скај" и "Аном". Утврђено је да је Пејовић  сарађивао са криминалном групом групом Душана и његовог  оца Миливоја Ловреновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана