Потврђена оптужница против адвоката Стојана Вукајловића

Н.Т.
Foto: Aгенције

БАЊАЛУКА - Адвокат Стојан Вукајловић оптужен је за повреду закона од стране судије или јавног тужиоца у помагању јер је незаконито купио станове у извршном поступку и то за дупло мању цијену од процјењене вриједности.

Оптужницу против њега подигло је Републичко тужилаштво, а потврдио судија за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци.

Оптужница терети Вукајловића да је у предмету Основног суда у Бањалуци, на којем је радио и био задужен судија Небојша Пејовић, а који се односи на поступак извршења на непокретностима на захтјев града Бањалука против извршеника Милоша Шмитрана из Бањалуке познатог као "неодољиви љубавник", договорио са Пејовићем учешће у јавном надметању с циљем да буде изабран као најповољнији понуђач.

- Тиме је онемогућио остале понуђаче да учествују у јавном надметању и купио предметне некретнине испод њихове процијењене вриједности, односно за половину њихове процијењене вриједности. Поступак извршења је био покренут ради наплате новчаног потраживања у износу од 539.410 КМ продајом шест некретнина укупне процијењене вриједности од 566.800 КМ и намирења тражиоца извршења - град Бањалука-саопштило је Републичко тужилаштво

Додаје се да је на одржаном јавном надметању, супротно одредбама Закона о извршном поступку, понуђене су на продају заједно све предметне некретнине за износ од 283.400 КМ без могућности појединачне продаје некретнина.

- Тиме је искључено надметање осталих понуђача, који су исказали интересовање за куповину појединачних некретина и при том платили прописани износ обезбјеђења, па је тако свих шест некретнина продано оптуженом за наведени износ-наводе из Тужилаштва.

Судија Небојша Пејовић је већ осуђен због овог кривичног дјела. Њега је бањалучки Окружни суд осудио на годину затвора и новчану казну од  40.000 КМ. Изречена му је и мјера безбједности забране вршења позива, дјелатности или дужности у трајању од пет година.

Вукајловић је рекао да се ради о бесмисленој  и монтираној оптужници која је исконструисана и нема ни један доказ који је потврђује.

- Они имају сасвим друге мотиве и циљ је да се наруши мој углед и нанесе материајлана штета. Намјерно су чекали пола године са истрагом да сада  у изборној кампању усмјере све против мене и људи који раде честито свој посао. Мој правни тим и ја доказаћемо да је све то бесмислица. Вјерујемо  у правосђе и рад суда и указаћемо да 90 одсто оптужница које  подиже специјално тужилаштво  на крају доживе  фијаско или неког приморају на споразумо признање - рекао је Вукајловић.

Нагласио је да једва чека да се уђе у процес и да докаже да је све монтирано и усмјерено на нарушавање његовог угледа.

Према Вукајловићевим ријечима, сваки судија је независан у свом раду па и Пејовић и да он нема са њим никакве везе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана