Потврђена казна за покушај убиства Миладина Станића

Небојша Томашевић
Потврђена казна за покушај убиства Миладина Станића

БАЊАЛУКА - Петар Станић (71) из Прњавора осуђен је у Врховном суду Републике Српске на три године и три мјeсеца затвора због покушаја убиства рођака и бившег шефа Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Миладина Станића, али му је у ту казну урачунато и додатно вријеме које је провео у притвору у односу на ранију првостепену пресуду.

Овом одлуком  дјелимично је уважена његова жалба па му је у изречену казну урачунато вријеме које је провео у притвору. У казну коју је добио осим што му је ранијом пресудом урчунато осам мјесеци притвора, овом одлуком урачунат му је и притвор од 20. априла прошле године па надаље, што је до момента изрицања ове пресуде година и по.

- Одбацује се као недопуштена жалба окружног јавног тужиоца у Бањалуци., а дјелимично се уважава жалба браница оптуженог Петра Станића. Пресуда Окружног суда у Бањалуци од 31. марта 2022. године преиначава се у одлуци о урачунавању притвора, тако да се у изречену јединствену казну затвора у трајању од три године и три мјесеца, поред времена проведеног у притвору од 31. јула 2021. године до 31. марта 2022. године урачунава и вријеме проведено у притвору од 20. априла 2022. године па надаље, док у осталом дијелу пресуда остаје неизмијењена - казала је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Петра је осим за покушај убиства осуђен и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја, а у првостепеној пресуди осим затворске казне, изречена и мјера забране приласка Миладину Станићу на удаљеност од 300 метара.

Према пресуди критични догађај десио се 31. јула 2021. године око 16.55 у мјесту Кремна код Прњавора, засеок Пиплићи, након краће свађе између двојице рођака.

Миладин је возио трактор, када га је Петар напао да угрожава његов посјед, а потом извадио пиштољ и запуцао у његовом правцу.

Миладин  је погођен у палац десне руке, а повреде су окарактерисане као лакше.

Подсјећамо, Миладин Станић је вишедеценијски високи функционер СДС-а али и највећи губитник претходних Општих избора у БиХ, јер није освојио нови мандат у републичком парламенту иако је био носилац и редовне и компензационе листе највеће опозиционе партије у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана