Потрага за још 10 држављана Грузије због спектакуларне пљачке у насељу Лауш!

Небојша Томашевић
Foto: МУП Републике Српске

БАЊАЛУКА - Полиција је у акцији "Икс" ухапсила држављанина Грузије, а трага се за још десет који су учествовали у пљачки Бањалучанке Ј.Ш. која се бави трговином девиза и од ње отели два милиона марака, а ради се о организованој криминалналној групи којa је у БиХ дошла с намјером да пљачка мјењачнице девиза.

Ухапшени Грузијац био је главни организатор пљачке.

Ово је потврдио начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић и казао да је поменута група имала тачно одређене улоге чланова.

- За десет извршилаца се интензивно трага, од тог броја је седам помагача и три директна извршиоца уз овог који је лишен слободе и учествовао у отимању новца. Према нашим информацијама он је организатор свега. У оквиру истраге оперативним радом на терену, анализом видео записа камера и других информација утврдили и пронашли возила која користили извршиоци приликом припреме и бијега са мјеста извршења извршења кривичног дјела - рекао је Ђурица.

Незванично ријеч је о грузијском држављанину Ное Твалбеишвилу.

Ухапшени Грузијац је такође открио детаље пљачке Ј. Ш., као и улоге осталих починилаца.

Истакао је да су починиоци након пљачке једном возилом „сеат“ побјегли пар улица, до насеља Сунце, гдје су пресјели у „ауди“ и отишли опет пар улица,а затим „пасатом“ отишли до Добоја гдје су сјели опет у други ауто.

Истакао је да су поменута возила пронађена и заплијењена.

- Оперативним радом утврђено је да су наведена лица из Грузије дуже вријеме присутни у РС и ФБиХ. Имамо сазнања која су мање више потврђена да су и дошла са намјером у БиХ мете су им била лица кој имају мјењачнице. Имали подјелу посла, једни држављани грузије имали су задужење да довезу возила у град гдје се врши пљачка у овом случају Бањалука. Они су се послије довожења возила  авионом или аутобусом се враћали у своју земљу. Док су друге формације имали задужења да идентификују жртве, прате, утврде животне навике. Појединци су обезбјеђивало станове  и били логистика, а други као возачи су возили у градове. Други су били задужени за директно узимање новца и то без употребе оружја - рекао је Вукелић.

Истакао је да су починиоци након извршења кривичног дјела у Бањалуци из Добоја таксијем отишли у Сарајево гдје су се смјестили у изнајмљен стан да прође период да побјегну из БиХ

- Оперативне информацје нису брзо стизале до нас. Данас смо дошли до локације стана у Сарајеву и полицијски службеници Источно Сарајево ушли у стан, али нисмо нашли новац и извршиоце- рекао је Вукелић.

Похвале

Ђурица Вукелић је похвалио све полицијске службенике који су без одмора 48 сати истраживали отимање новца.

- Захваљујем ОБА и Граничној служби БиХ који су подијели све информације те Управи за организовани и тешки криминалитет и ПУ Добој која лоцирала и пронашла возило од Бањалуке до Добоја, као и ПУ Источно сарајево, који су извршили претрес стана. Захваљујем јавности и грађанима на стрпљењу и нисмо могли да дајемо информације.

Добој

Када је у питању крађа 250.000 КМ из возила дилера девиза у Добоју, Вукелић је рекао да нису сигурни да се та крађа може довести у везу са овим лицима.

- Тај новац је украден из возила и за сада се ова лица не могу довести у везу са тим - рекао је Вукелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана