Породица убијеног Веселића тражи максималну казну за свирепо убиство

Небојша Томашевић
Породица убијеног Веселића тражи максималну казну за свирепо убиство

БАЊАЛУКА - Породица убијеног Гојка Веселића (76) у поновљеном суђењу оптуженом Богдану Вајукићу затражила је одштету од 40.000 КМ те да се изрекне пресуда за свирепо убиство.

Веселићева кћерка Дијана Петковић истакла је да остаје код претходне завршне ријечи, у којој је захтијевала да се оптуженом изрекне максимална казна.

Вајукић је био осуђен на 10 година затвора за смрт Веселића, односно за наношење тешке повреде са смртном посљедицом. Суд је промијенио квалификацију па га није осудио за тешко убиство на свиреп и подмукао начин, како је био оптужен. Ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске па је случај враћен на ново суђење.

Прихватањем раније изведених доказа и прегледом снимка вађења тијела жртве из бунара данас је у бањалучком Окружном суду завршено поновљено суђење.

Тужилац Тања Мрђа сматра да је свим доказима потврђено да је Вајукић починио убиство на свиреп начин.

- Он је још у истрази признао убиство, а на суду тврди да није имао намјеру да га убије. Његово понашање указује на свирепост. Жртву је наставио да туче и нанио је бројне повреде. Након злочина, бацио је тијело у бунар како би прикрио трагове. То указује да је поступао с намјером да убије те тражимо да се казни по закону - рекла је Мрђа.

Нови бранилац Вајукића Јадранко Ступар истакао је да у овом случају нема свирепости, нити доказа за то.

- Вајукић је осуђен и прије суђења великим медијским и другим притисцима. Оптужница не садржи опис кривичног дјела коју указује на свирепост. Ничим није доказано да је имао намјеру да почини убиство, Нема објективних доказа да се ради о свирепом убиству, односно није утврђен тачан број и интензитет повреда, ни да ли је жртва трпјела велике патње - рекао је, између осталог, Ступар.

Он сматра да је првостепену пресуду, којом је Вајукић осуђен за тешку тјелесну повреду са смртном посљедицом требало потврдити.

Након изношења завршних ријечи, предсједник судског вијећа Благоја Драгосављевић изрицање пресуде заказао је за 19. септембар.

Вајукића оптужница терети да је Веселића брутално претукао и усмртио 24. јануара прошле године у Кољанима код Лакташа те да се сутрадан вратио, свукао жртву, а тијело бацио у бунар. Измијењеном оптужницом на терет му се ставља тешко убиство "на свиреп начин", умјесто "на свиреп и подмукао начин".

Ранија пресуда му је укинута јер Врховни суд, између осталог, сматра да првостепени суд није правилно цијенио психички однос оптуженог према дјелу, односно закључак о умишљају да жртву тешко повриједи, а не да га убије, те да није добро цијењен несразмјер у годинама и снази између оптуженог и жртве.

Пљачка

Сумња се да је Богдан Вајукић кобне вечери прије убиства Гојка Веселића покушао да опљачка сусједну кућу.

Чак је био разбио стакло на улазним вратима, али је побјегао чувши укућане како зову полицију. Због покушаја провале Вајукић је те ноћи ухапшен, а полиција тада није знала за Веселићево убиство, па су га пустили на слободу. За злочин се сазнало два дана касније након што је Веселићева кћерка пријавила очев нестанак, уочивши трагове провале на имању. Вајукић је мјесец након изрицања првостепене пресуде за убиство Веселића, осуђен на пет година и девет мјесеци затвора јер је отео, претукао и опљачкао Србољуба Ћућуна и оштетио његово возило.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана