Поплаве биле виша сила: Шта је Жељка Цвијановић испричала на суђењу Петровићу

Небојша Томашевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Поплаве које су задесиле Добој 2014. године и Републику Српску биле су виша сила, катастрофа која је погодила 48 одсто становништва РС и причиниле штету од око 2.4 милијарде марака.

Рекла је ово члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић која је била свједок одбране на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Поменути двојац добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Цвијановићева, која је у вријеме поплава била предсједник Владе РС, истакла је да су су локалне заједнице урадиле све  мјере које су могле и да нема шта да замјери Петровићу када је у питању одбрана од поплава.

- У то вријеме падале су кише интензивно и могло се очекивати неке поплаве, али се није могла предвидјети овако нешто, ових размјера. То је била катастрофа. То је била таква сила и природа је показала бруталну страну-рекла је Цвијановићева.

Истакла је да је град Добој предузео све у складу са законом и превентивне мјере у одбрани од поплава.

- Ангажовано је људство, механизација, проглашено је ванредно стање. Влада РС је два дана касније 17. маја прогласила ванредно стање на територији РС. Са локалним заједницама па и Добојем имали смо одличну сарадњу и координацију те су предузете све неопходне мјере. Вода је ушла драстичном брзином. Обрену нема шта замјерити, није се могло боље-рекла је Цвијановићева која је била свједок одбране.

Казала је и да нису имали координацију и информације о поплавама и упозорења са нивоа БиХ нити из ФБиХ, изузев што је звао премијер Нермин Никшић, али када је вода већ ушла у Добој.

Минић позивао грађане и упозоравао на поплаве

Бивши начелник Општине Шамац Саво Минић истакао је да је у вријеме поплава лично позивао народ и упозоравао на поплаве, али скоро нико то није озбиљно схватао.

- Ишао сам возилом и са полицијом мегафоном позивао грађане упозоравао да долази водени талас, али ни два одсто није слушало. Није било ни одзива да се помогне у ојачању насипа, свега 100 младића је то радило - рекао је Минић који сада обавља функцију министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС.

Он је потврдио да се у вријеме поплава 14. и 15. маја 2014. године чуо са Петровићем који га је информисао о стању у Добоју.

- У разговору 14. маја је рекао да граде насип, доносе вреће с пијеском. Тог дана није изгледало да може да се деси катастрофа с ким год сам причао. Када смо се чули сутрадан рано ујутро 15. маја Обрен је казао "ово изгледа неће бити добро ако се овако настави, вода стално надолази. Поплаве које су нас задесиле су биле потоп невиђени који не памти ни историја ни фотографија - рекао је измешу осталог Минић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана