Поново почео процес у предмету “Трезор”: Кључни свједок на доживотној робији

Небојша Томашевић
Поново почео процес у предмету “Трезор”: Кључни свједок на доживотној робији

БАЊАЛУКА – Томислав Кнежевић из Кнежева, кога терете да за учешће у милионским пљачкама у предмету “Трезор”, налази се у бјекству због чега је судски процес против њега раздвојен у односу на преосталих пет оптужених у овом случају, а кључни свједок Милан Рељић у Њемачкој је добио доживотну робију.

У овом случају оптужени су још Јовица Караћ, Милош Мрђан, Аљоша Галић  и Ђорђе Ћулум из Бањалуке те Жељко Павловић из Кнежева и њима је настављено суђење у бањалучком Окружном суду.

Овај судски процес ушао је  је у пету  годину и  више пута је одгађан те је био и обустављен. Настављен је у априлу ове године, али је убрзо прекинут због бјекства Кнежевића. Раније је већ раздвојено суђење у односу на оптуженог Синишу Страживука који је болестан.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић на наставку суђења преосталој петорки је упознао странке да је суд добио допис да се свједок у овом случају Милан Рељић налази у затвору у Њемачкој на дугогодишњој казни. Одбрана оптужених је казала рекла да је Рељић добио доживотни затвор.

Након тога републички тужилац Драгица Глушац је предложило читање његовог исказа, али томе се успротивила одбрана оптужених.

- Читањем исказа би се нарушило право на одбрану оптужених, јер не можемо да испитамо свједока - рекао је адвокат Дарко Кременовић па га је судија упитао: “Шта онда предлажете?”

- Ништа, ми се бранимо - истакао је Кременовић.

Судија Јукић је након тога рекао  да се треба урадити све да се поменути свједок саслуша па је одлучио да ће се преко Министарства правде путем међународне правне помоћи тражити саслушање поменутог  свједока  путем видео-линка.

Рељић је кључни свједок тужилаштва, а лани је осуђен у Минхену на доживотни затвор због убиства пензионерке држављанке Србије Мире Костов (67) коју је убио у децембру 2020. године. Он је, према оптужници, заједно са осталим оптуженим у предмету “Трезор” учествовао у неким пљачкама, али је све признао и одлучио да свједочи против њих у замјену за имунитет. Након тога је побјегао те је у Њемачкој починио злочин.

Оптужене у предмету “Трезор” терете да су као организована криминална група од 2008. до 2011. године починили више разбојништава на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева и украли близу два милиона марака. Терете их за пљачку Комерцијалне банке из које су узели око милион марака, Рајфајзен банке, радника “Алфа Секјурити” од којих су у кругу бањалучке фирме “Метал” отели 527.857 марака и када је рањен радник “Алфе” Јадранко  Гранула. Терете их и за пљачке новца “Пошта Српске” који су отели од радника обезбјеђења агенције “Центурион”.

Процес

Судски процес у предмету “Трезор” почео је 2018. године, али је обустављен када је првооптужени Синиша Страживук оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић која је била предсједник вијећа у том предмету. Након тога изабрано је ново вијеће па је све морало да крене изнова. Страживук је ослобођен оптужби за пријетње судији. Суђење је до сада више пута одгађано, између осталог и због болести Страживука. Против њега је раздвојен процес у односу на осталих шест оптужених јер је медицинским вјештачењем утврђено да он може да  прати суђење свега два сата дневно. Након раздвајања поступка против Страживука процес је настављен у априлу ове године, али убрзо и прекинут јер је Томислав Кнежевић побјегао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана