Поново одгођено суђење Матијашу: Лежао три и по године у затвору због погрешног ДНК налаза

Н. Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Немања Матијаш из Приједора никако да дочека почетак поновљеног суђења на којем би требао да докаже да је невин у затвору провео три и по године и то због погрешног ДНК налаза.

Након одгађања статусног рочишта, на данашњем главном рочишту у Окружном суду у Бањалуци нису се појавили ни поступајући тужилац, ни вјештак из Завода за судску медицину РС.

Судија Пане Гаврић изјавио је да је у петак послијеподне обавијештен да се тужилац неће појавити.

"Од главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва Бањалука затражено је да се оправда изостанак тужиоца са данашњег рочишта" објаснио је судија Гаврић.

Матијаш је осуђен на основу погрешног ДНК налаза и у затвору је провео три и по године, од изречених пет, колико је износила правоснажна казна за недозвољену трговину дрогом коју је у међувремену укинуо Врховни суд РС и наредио ново суђење.

Приједорчанин је осуђен након што је у августу 2017. године ухапшен у аутомобилу "пасат" који је возио његов суграђанин Вања Вуковић. 

У овом аутомобилу, односно филтеру за ваздух, пронађен је пакет у којем се налазио хероин. 

Вуковић није негирао своју одговорност, али је Матијаш од старта тврдио да нема везе са кривичним дјелом које му је било стављено на терет и због којег је накнадно осуђен на исту казну као и Вуковић, односно пет година затвора. 

Четири године након хапшења, Матијаш је за вријеме боравка у КПЗ Бањалука обавио ДНК тестирање које је потврдило да је током истраге његов ДНК замијењен са Вуковићевим. 

Након тога рјешењем суда је одређено да се Матијаш одмах пусти на слободу, а пресуда је касније укинута и Врховни суд РС је наложио да се суђење понови.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана