Поновљено суђење за милионске пљачке у предмету “Трезор”: Свједок тврди да је уцјењиван

Небојша Томашевић
Поновљено суђење за милионске пљачке у предмету “Трезор”: Свједок тврди да је уцјењиван

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва Далибор Марић у поновљеном поступку у предмету “Трезор” у бањалучком Окружном суду је рекао да не зна ништа о пљачки Комерцијалне банке, нити ко је у томе учествовао, те нагласио да је ранију изјаву дао под уцјеном у Тужилаштву.

У овом случају суди се Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке, те Жељку Павловићу из Кнежева. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић из Кнежева који је у бјекству, па је процес против њега раздвојен, те Синиша Страживук против кога је такође раздвојен поступак, али због његове болести.

Они су оптужени за организовани криминал и више оружаних разбојништава, између осталог и за пљачку 1.035.230 КМ из Комерцијалне банке у Бањалуци. Свједок Марић је потврдио да је радио на обезбјеђењу Комерцијалне банке у  агенцији “Волф секјурити” у вријеме пљачке те банке 19. априла 2011. године.

Испричао је да је то јутро дошао на посао око седам часова и да је, док су он и колега пили кафу испред банке, стигло возило “Алфа секјуритија”. Додао је да су из тог возила изашли људи с фантомкама и пушкама, те да су рекли: “Лези доле”, а тврди да је чуо и кад је неко рекао: “Ово је пљачка”.

Марић је нагласио да је био хапшен због пљачке, али да је рекао да не зна ништа о томе. Истакао је да су му тад у Тужилаштву дали изјаву Милана Рељића рекавши да каже тако нешто, као што је и Рељић рекао, па је, како истиче, у суштини признао учешће у пљачки.

Тужилац Драгица Глушац је подсјетила да је раније дао изјаву у којој је казао ко је све учествовао у пљачки, па је и прочитала шта је некада казао.

Између осталог, Марић је у тој изјави рекао да га је Рељић уз пријетње натјерао да учествује у пљачки, да слика унутрашњост банке, те да дојави кад се отворе врата трезора да пљачкаши крену. Према тој изјави он је Рељићу послао поруку “Сад” што је значило да крену у пљачку у којој су како је тада изјавио, осим њега и поменутог у пљачки учествовали Галић, Ћулум и Кнежевић.

Свједок Марић је рекао да је уцијењен да тако изјави, односно да каже оно што је изјавио Рељић.

- Када сам ухапшен и доведен у тужилаштво био је ту мој ујак Ранко Дукић и рекао ми је: “Далиборе, мајка ти је у болници, а Центар за социјални рад ће ти одузети дијете”. Тад је рекао тужиоцу Живани: “Знамо се 20 година, шта можемо урадити”, а она је дала изјаву Милана Рељића и рекла да је прочитам и да тако изјавим, па ћу добити имунитет - рекао је Марић и нагласио да он не зна ништа о пљачки.

Ћулумов бранилац Дарко Кременовић истакао је да записник о саслушању поменутог свједока из Тужилаштва не може бити доказ јер је условљен.

-  Свједок је упозорен да ће добити имунитет само ако да изјаву. Осим тога нема одлуке о имунитету и она није приложена уз оптужницу - рекао је Кременовић.

Свједок Јадранко Гранулић, који је радио у обезбјеђењу “Алфа секјуритија” када је од њих отето око 573.000 КМ, рекао је да су пљачку извели професионалци са новим одијелом и пушкама.

Овај судски процес ушао је у пету годину и више пута је одгађан, те је био и обустављен.

Злочиначко удружење

Тужилаштво оптужене у предмету “Трезор” терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева.

Према оптужници осим Комерцијалне банке терете их за пљачку 572. 857 КМ, које су отели од радника “Алфа секјуритија” у кругу бањалучке фирме “Метал”, када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула.

Оптужени су и за крађу 229.854 КМ, новца “Пошта Српске”, када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције “Центурион”, а терете их и за пљачку “Рајфајзен банке” у бањалучком насељу Дервиши из које украдено 33.468 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана