Полицијски инспектор Данијел Ковачић одлуком суда враћен на посао

Небојша Томашевић
Полицијски инспектор Данијел Ковачић одлуком суда враћен на посао

БАЊАЛУКА - Полицијски инспектор Данијел Ковачић, који је суспендован из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске биће враћен на посао на мјесто начелника Одјељења за организовани криминалитет и дроге у Сектору криминалистичке полиције у Полицијској управи Бањалука.

Ово је одлучио Основни суд у Бањалуци који је по тужби Ковачића пресудио у његову корист.

Осим повратка на посао, суд је обавезао МУП РС да Ковачићу исплати разлике за умањење плата од априла прошле па до марта ове године са затезном каматом. Обавезује се и да му, почев од марта ове године исплати и по 203 КМ за сваки мјесец па до повратка на посао. Ковачић је и прије радио на истим пословима.

Адвокат Дарко Кременовић који је заступао Ковачића каже да им је велика сатисфакција да је утврђено да је доказано да је његов клијент отпуштен незаконито.

- Радио је у складу са законом што показује и ова пресуда - рекао је Кременовић.

Ковачић је у априлу 2022. године смијењен  са мјеста начелника Одјељења за организовани криминалитет и дроге у ПУ Бањаука.

Годину дана касније је ухапшен у акцији “Транспортер”  због сумње да је починио кривична дјела злоупотреба службеног положаја и спречавање доказивања. Акција је изведена по налогу Тужилаштва БиХ. Суспендован је након тога.

Тужилаштво БиХ је  недавно обуставило истрагу против Ковачића и још тројице његових колега, након што је утврђено да су радили у складу са законом.

Осим Ковачића, истрага је обустављена против Миладина Вучића, Предрага Ватреша и Синише Вукашиновића.

Обустави истраге претходио је став Тужилаштва БиХ да је током истраге утврђено да су инспектори радили у складу са законом и да нису знали да њихов колега Младен Миловановић, који је у међувремену оптужен за организовани криминал, искориштава познанство како би дошао до повјерљивих информација.

Суд БиХ у међувремену је, у предмету „Транспортер“ потврдио оптужницу против Бојана Цвијетића и других која се односи на чињење више кривичних дјела, међу којима су организовани криминал и трговина дрогом. У овом предмету оптужени су  Цвијетић, Петар Дукић, Миливоје Тодоровић, Александар Николић, Харис Хоџић, Јеленко Кнежевић, Шаша Рађевић, Младен Миловановић, Даворин Поповић, Горан Стојисављевић, Иван Јурић, Драган Кресојевић, Славко Брборовић, Жељко Максимовић, Елдин Хажбић, Радислав Тешић, Младен Панић, Синиша Бачић, правно лице “Милко” д.о.о. Лакташи, правно лице “21. мај” д.о.о. Бања Лука и правно лице ,”Стар-Р” д.о.о. Источно Ново Сарајево.

Њима се на терет ставља да су починили кривична дјела организовани криминал, у у вези с кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама, прање новца, кријумчарење, те кривично дјело помоћ починитељу након извршења кривичног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана