Полиција у мигрантском кампу "Липа"

Срна
Полиција у мигрантском кампу "Липа"

САРАЈЕВО - Мигрантски камп "Липа" је под надзором полиције Унско-санског кантона након повлачења Међународне организације за миграције (ИОМ) која обавља увиђај послије великог јучерашњег пожара, потврдила је Срни Наташа Омеровић, која је била руководилац кампа.

- Према процјенама, око 1.000 миграната је унутра, а Црвени крст из Бихаћа им обезбјеђује оброке - рекла је Омеровићева.

Она је појаснила да је ИОМ напустио камп јер је било предвиђено да мигранти ту буду смјештени до 30. септембра, те да је доласком хладних дана требало наћи безбједније рјешење.

- Замишљен је као љетна варијанта и пријетило је урушавање шаторских конструкција. Нисмо имали ни воде, ни струје, а ушли смо у зиму - навела је Омеровићева.

У мигрантском кампу "Липа" код Бихаћа јуче је букнуо велики пожар, који су, према ријечима надлежних, изазвали мигранти који напуштају овај камп.

- Тренутно стање у Унско-санском кантону је хаотично због мигрантске кризе, становништво је немоћно и једино што може урадити је блокада пута - рекао је Срни предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић.

Додао је да  грађани поручују да мигранти нису добродошли у Унско-сански кантон, јер их је Министарство безбједности у Савјету министара изневјерило много пута, будући да проблем мигрантске кризе траје већ пет година.

Он сматра да је тренутни хаос у вези са мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона планиран, те да се покушава изазвати стање опште несигурности.

Давидовић је указао да је становништво Унско-санског кантона у овом тренутку немоћно.

- Једино што можемо урадити је блокада пута или протести, али од тога нећемо добити ништа, јер мигранти већ блокирају путеве. На нама је да чекамо у наредних неколико дана да се пронађе неко рјешење - рекао је Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана