Полиција у Бањалуци претреса канцеларије адвоката Стојана Вукајловића

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Полиција претреса канцеларије и друге просторије које користи адвокат Стојан Вукајловић из Бањалуке због сумње да је помогао оптуженом судији Основног суда Небојши Пејовићу у чињењу кривичног дјела, потврђено је "Гласу Српске".

Претреси се раде по наредби  Републичког јавног тужилаштва и то на три локације од којих је једнa канцеларија адвоката, а једна зграда у улици Паве Радана у насељу Нова Варош у којој Вукајловић наводно има стан.

Портпарол овог тужилаштва Драгица Тојагић казала је да се претреси врше због сумње да је поменути адвокат починио кривично дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца у помагању.

Незванично сазнајемо да је Вузкајловић помагао судији Пејовићу у незаконитој продаји станова у извршном поступку.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да претресе врше полицијски службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске по наредби Окружног суда у Бањалуци.

-У току су претреси на три локације на подручју града Бањалука с циљем документовања кривичног дјела повреда закона од стране судије или јавног тужиоца. Активности се врше под надзором Републичког јавног тужилаштва - рекла је  начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Тужилаштво Републике Српске је у августу ове године подигло оптужницу против Пејовића, судије Основног суда у Бањалуци због кривичних дјела повреда закона од судије или јавног тужиоца и трговина утјицајем. Оптужницом је предложено и да се осумњиченом изрекне мјера забране вршења позива, дјелатности или дужности.

Оптужница Пејовића терети да је 31. децембра 2019. године, поступајући као судија Основног суда у Бањалуци, у извршном поступку пред тим судом био на рочишту ради продаје некретнина – четири стана у Бањалуци и један пословни простор, те викенд кућа са двориштем у мјесту Ивањска.

С намјером да понуђачу, адвокату Вукајловићу прибави имовинску корист, спријечио је остала четири понуђача да учествују у јавном надметању са образложењем да нису уплатили осигурање за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању.

Након отварања јавног надметања осумњичени је понудио на продају заједно све наведене некретнине за укупан износ од 283.400 КМ односно за једну половину њихове процијењене вриједности у извршном постпку, не дозовољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача.

Утврдио је да само понуђач адвокат Стојан Вукајловић испуњава услова за учешће на надметању. Након што је прихватио понуђени укупни износ, осумњичени је донио незакониту одлуку – закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ односно за половину њихове процијењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа за продају предметних непокретности – наводи се у оптужници.

Оптужница судију терети и да је од оштећеног С. Х. затражио, те 21. априла 2021. године и примио новчани износ од 1.000 еура, како би користећи свој утјецај судије, гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана