Полиција Тужилаштву БиХ пријавила 13 осумњиченх за шверц дроге и оружја из Црне Горе у БиХ и Хрватску

Небојша Томашевић
Полиција Тужилаштву БиХ пријавила 13 осумњиченх за шверц дроге и оружја из Црне Горе у БиХ и Хрватску

БАЊАЛУКА - Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске поднијели су Тужилаштву БиХ извјештај против 13 осумњичени за организовани шверц наркотицима, а који су пали у акцији „Стаза“.

Како незванично сазнајемо, Тужилаштву су пријављени: Драган Пејовић, Мишо Миљанић, Стеван Ковачевић, Милијан Мијовић, Милан Рашевић, Недељко Вуковић, Душан Ловреновић, Владан Ковачевић, Анђелко Милошевић, Милан Милановић, Алекса Малиш, Немања Прњат и Милош Ковачевић.

Из МУП-а РС је наводећи иницијале саопштено да поменуте терете за  организовани криминал, неовлашћени промет дрога, оружја и војне опреме, те производа двојне употребе.

- За ова лица постоји основ сумње да су од 2020. године до данас, као организована криминална група неовлашћено трговала опојним дрогама и оружјем на територији БиХ, Црне Горе, Републике Србије и Хрватске.

На овај начин припадници групе остварили су заједничку или појединачну противправну корист у новцу, материјалним добрима или другим облицима користи-наводи се у саопштењу и додаје да се наставља истрага у овом предмету под надзором поступајућег тужиоца.

Током акције „Стаза“ која је спроведена почетком фебруара укупно је било ухапшено 19 особа и заплијењено око 400 килограма марихуане. 

Како је „Глас Српске“ раније писао, према незваничним информацијама осумњичени су дрогу кријумчарили из Црне Горе у БиХ и  препродавали у Хрватској од 2020. године па до хапшења, а наркотике су и у руксацима преносили преко границе.

Извор близак истрази је појаснио да су осумњичени мјесто, вријеме и начин продаје дроге су договарали путем апликације „Скај“ и „Аном“.

У судници Суда БиХ, на рочишту за одређивање притвора осумњиченима, могло се чути да је на челу групе био  Драган Пејовић који је у бјекству.  Он је био задужен за уговарање шверца марихуане и оружја у БиХ.

- Пејовић је сарађивао са криминалном групом групом Душана Ловреновића који је у бјекству као и његов отац  Миливоје. Душанова група добијала је информације од полицајаца, а  постоје и информације да они имају „своје људе у свим структурама“ - рекао је тада извор близак истрази.

Према његовим ријечима, наркотике из Црне Горе главном су преносили Миљанић, Ковачевић, Мијовић и Рашевић те Дејан Сорајић који је обухваћен истрагом као и друга за сада неидентификована лица.  Наш саговорник је појаснио да су неки од њих били задужени за чување страже на рути којом се вршио пренос дроге.

Истрагом у предмету „Стаза“ осим Дејана Сорајића  обухваћени и Драгоје и Благоје Крнојелац, Недељко Вуковић и Немања Павловић као и Срђан Сорајић. Они су заједно са Ковачевићем и извјесним Новчићем били задужени за превоз наркотика од Требиња до крајњег купца у БиХ, односно за управљање возилима опремљеним „штеком“. Тужилац Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић у судници Суда БиХ појаснила је да су осумњичени Миљанић, Ковачевић, Мијовић и Рашевић доносили одлуке и наређења, која су извршавали остали чланови њихове, али и групе на чијем је челу био Ловреновић.

Током истраге је откривено да је у фебруару ове године Пејовић ангажовао Мијовића да транспортује дрогу из Подгорице у БиХ. Он је затим запослио Милошевића, Малишу, Ковачевића, Мићановића, као и Јовицу Игњатића који су марихуану предали Сави Драгишићу, који је раније ухапшен у акцији „Транспортер“.

Током истраге у овом предмету праћени су и телефонске комуникације између осумњичених и забиљежене су и многобројне поруке.

Нови докази против Ловреновићеве групе

Полција Српске је данас  против 22 особе које су обухваћене полицијском акцијом „Сториџ 2“ због шверца дрогом, оружјем и кријумчарења људи поднијела  допуну извјештаја Тужилаштву БиХ, а на чијем су челу били Душан Ловреновић и Вељко Угреновић  потврђено је „Гласу Српске“.

Незванично сазнајемо да је извјештај поднесен против Душана и  Миливоја Ловреновића, Предрага Петковића, Небојше Тојагића,  Јовице Грујића, Вељка Угреновића,  Младена Грбића, Саше Видовића, Александра Витеза,  Филипа Муњерана, Горана Гвоздена, Дарија Јекића, Дражена Карана,  Радивоја Лекића,  Предрага Станишљевића, Саше Видовића , Дариа Ташков, те О. Б, М.Р, М.Д, Л.П.Б. и Д. П.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале, саопштено је да их терете за  организовани криминал, неовлаштен промет  опојним дрогама и неовлаштен промет  оружјем и војном опремом те производима двојне намјене.

- Сумња се да су наведена лица од 2019. године постали припадници међусобно повезаних и организованих група, с циљем да међусобним повезивањем и договарањем, потом повезивањем и договарањем са другим лицима организовали, припремали и вршили дјела која имају обиљежје кривичних дјела прописаних Кривичним закона БиХ- наводи се у саопштењу.
Додаје се да су осумњичени су овим дјелима остваривали противправну корист у новцу, материјалним добрима или другим облицима користи.

Током акције „Сториџ 2“  претресено је 50 локација  на подручју Бањалуке,  Бијељине, Добоја, Новог Града и Градишке те је откривена лабораторија за узгој марихуане, а заплијењено 11 скупоцјених аута, око 100.000 КМ, пушке, пиштољи. Према тврдњи Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је изведена акција, осумњичени су дужи период кријумчарили дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом у Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана