Полиција се огласила о саслушању новинара

Г.С.
Полиција се огласила о саслушању новинара

БАЊАЛУКА - Полицијска управа Бањалука огласила се поводом саслушања новинара редакције “Српскаинфо” Николе Мораче, одговорног уредника Синише Тркуље и директора развоја и извршног уредника за онлајн Бориса Лакића.

“Под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, предузимају истражне мјере и радње против НН службеног лица и лица Н.М, С.Т. и Б.Л. због сумње да су починили кривично дјело 'Повреда тајности поступка' из члана 337. став 1. Кривичног законика Републике Српске”, наводе из ПУ Бањалука.

Како стоји у саопштењу, “за сада непознато службено лице се сумњичи да је учинило доступним податке из истраге која је у току, а који се нису смјели дати у овој фази поступка, док се лице Н.М. сумњичи да је написало текст са подацима из истраге која је у току, а који се нису смјели објавити, а који су лица С.Т. и Б.Л. својим одборењем учинила доступним јавности у дневним новинама и дигиталном издању”.

Новинар Морача одбио открити извор па постао осумњичени

“Сва три лица – Н.М, С.Т. и Б.Л. су по налогу поступајућег тужиоца ОЈТ Бањалука од стране полицијских службеника позвана у својству осумњичених да дају изјаву у Полицијској управи Бањалука и сва три лица су се одазвала позиву. Лице Н.М. је изјаву дало у присуству свог адвоката, те су неистините тврдње овог лица да је на њега вршен притисак да 'ода' свој извор. Тако нешто може потврдити и сам адвокат овог лица”, наводе из полиције.

Додају да је “лицу Н.М. по налогу поступајућег тужиоца, а у складу са чланом 130. Закона о кривичном поступку Републике Српске, привремено одузет мобилни телефон који је исти добровољно предао полицијским службеницима, те је предмет одмах депонован у Основном суду у Баљалуци”.

“Још једном понављамо, кривично дјело које се ставља на терет лицу Н.М. није због како он наводи одбијања да ода свој извор и наводног његовог поступања по новинарским постулатима. По налогу поступајућег тужиоца према лицу су предузмање мјере и радње због сумње да је починио кривчно дјело 'Повреда тајности поступка' у којем се јасно наводи санкција за оног ко неовлаштено открије оно што је сазнао у судском, прекршајном, управном или другом законом прописаном поступку, а што се по закону не може објавити или је одлуком суда или другог надлежног органа проглашено као тајна”, стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана