Полиција пронашла малољетнике који су упућивали дојаве о бомбама у Тузли

Кликс
Foto: Илустрација

ТУЗЛА - Полицијски службеници пронашли су пет малољетних особа које се сумњиче да су током октобра упућивали лажне дојаве о постављеним бомбама у школама у Тузли. Један од њих је из Сарајева.

Наиме, службеници Управе полиције Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона су интензивним оперативним радом на расвјетљавању и идентификацији починилаца који су упућивали лажне дојаве о постављеним експлозивним направама/бомбама током мјесеца октобра на подручју Тузле, дошли до коначних резултата.

То је постигнуто кроз остварену координирану сарадњу са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Федералном управом полиције и МУП-ом Кантона Сарајево, а поступајући под надзором Кантоналног тужилаштва у Тузли. Задокументовали су укупно 20 кривичних дјела те идентификовали њихове починиоце.

“Наиме, у сарадњи са Федералном управом полиције и МУП-ом Кантона Сарајево идентификован је малољетник из Сарајева који се сумњичи да је путем имејла упућивао лажне дојаве о наводно постављеним експлозивним направама/бомбама у средњим школама у Тузли. Против овог малољетника, 28. октобра 2024. године поднесен је извјештај Тужилаштву Тузланског кантона због постојања основа сумње да је починио шест кривичних дјела изазивање опће опасности из члана 323. Кривичног закона ФБиХ”, наведено је из Управе полиције МУП-а ТК.

Надаље, идентификоване су још четири малољетне особе које су путем телефона лажно дојављивале наводно постављене експлозивне направе/бомбе у средњим школама у Тузли, а које се сумњиче за почињење кривичног дјела Злоупотреба знака за помоћ и опасност из члана 372. Кривичног закона Федерације БиХ.

“Ради се о укупно 13 расвијетљених кривичних дјела те ће против истих након комплетирања предмета Кантоналном тужилаштву у Тузли бити поднесени одговарајући извјештај са припадајућим доказима”, навели су из кантоналне полиције.

Везано за догађај од 22. октобра - лажна дојава о постављеној експлозивној направи/бомби у Полицијску станицу и школу у Калесији, у сарадњи са Обавјештајно сигурносном агенцијом, идентификован је као починилац А.А. (22), који је лишен слободе и уз извјештај предат Тужилаштву Тузланског кантона на даље поступање због постојања основа сумње да је починио кривично дјело угрожавање сигурности из члана 183. Кривичног закона ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана