Полиција на граници открила 21 пса са лажном документацијом

Tanjug
Foto: Telegram

ГРАДИНА - На граничном прелазу Градина прекинут је још један ланац кријумчарења расних животиња и спријечено да на основу лажне документације земљу напусти 21 пас захваљујући заједничком раду царине и полиције, саопштила је данас Управа царина.

Случај је откривен 2. априла, када су у раним јутарњим сатима на ред за редовну излазну контролу пристигли комби и аутомобил страних регистарских ознака у којима су по двојица страних и домаћих држављана путовали из Србије ка Бугарској. 
    
Возачи и сувозачи у оба возила су изјавили да немају ништа да пријаве, јер не превозе ништа сем паса за које посједују неопходну документацију. 


    
Одлучивши да провјере да ли је све тако како путници тврде, царински службеници су их издвојили за контролу, али су пасоше превожених паса предали полицији на додатну провјеру. 
    
У товарном дјелу комбија и пртљажнику аутомобила затечени су кавези са двадесет једним примјерком девет различитих пасмина, међу којима су најбројније биле пудле (6), корги (4), по два малтезера, колија, немачка овчара и стафордског бул теријера и по једним примерком француског булдога, басенџија и њемачког краткодлаког птичара.  
    
Након што су полицијски службеници спровели контролу у систему евиденције докумената, откривено је да су пасоши за животиње лажни, односно да је ријеч о фалсификованој документацији, наводи се у саопштењу.


    
Због тога је услиједила детаљна контрола свега што се налазило у возилима, па су откривени и читачи чипова, родовници, бар кодови, факсимили ветеринарских клиника и транспортне фирме за превоз паса, што указује на то да је ријеч о организованој групи. 
    
Сви откривени пси су предати Граничној ветеринарској инспекцији, док су четворица осумњичених за кријумчарење предати полицији у даљу надлежност. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана