Полицајци оптужени да су кажњавали возаче и пола новца узимали себи

Срна
Полицајци оптужени да су кажњавали возаче и пола новца узимали себи

САРАЈЕВО- Општински суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против службеника Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево Мелвиса Татарина и Мунира Каменице, јер су током обављања радних задатака заустављали возила са страним регистарским таблицама и узимали новац од возача, а да им нису дали могућност да плате 50 одсто казне у року од осам дана.

Они су потом пола новца узимали себи, а другом половином износа су уплаћивали казне у име возача које су кажњавали, тако да су оптужени због кривичних дјела злоупотреба положаја или овлаштења, те примање дара или других облика користи.

Татарин и Каменица оптужени су и да су узимали новац како не би писали прекршајне налоге, саопштено је из Тужилаштва Кантона Сарајево.

Поступајући тужилац предложио је изрицање мјере забране обављања посла полицијског службеника у трајању од пет година од дана правоснажности пресуде.

За главни претрес предложено је саслушање 12 свједока, вјештака графолошке струке и извођење око 60 материјалних доказа.
Почетком новембра је полицајац Един Валагић правоснажно осуђен на једногодишњу казну затвора за исто кривично дјело, након прихватања споразума о признању кривице.

Велагић, који је ухапшен у акцији “Спарта”, осуђен је и због тога што је од возача који би починили саобраћајни прекршај узимао новац како им не би писао прекршајне налоге.

Општински суд у Сарајеву је Велагићу пресудом изрекао и забрану обављања послова полицијског службеника у свим агенцијама за спровођење закона у Федерацији БиХ у трајању од пет година, рачунајући од правноснажности пресуде, као и одузимање прибављене имовинске користи.

Три полицијска службеника МУП-а Кантона Сарајево ухапшена су у јануару у акцији кодног назива “Спарта” због кривичних дјела золупотреба положаја или овлаштења и примање дара и других облика користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана