Полицајац признао да је казне писао на возаче која нису чинили прекршаје!

Небојша Томашевић
Полицајац признао да је казне писао на возаче која нису чинили прекршаје!

БАЊАЛУКА – Оптужени полицајац Славко Кајтез (56) из Приједора признао је кривицу да је приликом саобраћајних контрола злоупотријебио положај и казне које су починили поједини возачи писао на друга лица, те је пристао да га суд осуди на годину затвора и новчану казну од 7.000 КМ.

Оне је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у коме су предвиђене казне и тај споразум је представљен на суђењу у Окружном суди у Бањалуци. Осим казни за оптуженог Кајтеза  је предвиђена  петогодишња забрана обављања послова полицајца или службене особе и да се од њега одузме 465 КМ нелегално стечене имовинске користи и да плати трошкове судског поступка.

Споразумно признање  прихватило је судско вијеће којим је предсједавала судија Зорица Барош, а изрицање пресуде заказано је за петак.

Заједно са Кајтезом у овом случају била је оптужена његова колегиница Санела Карагић Шумар (46) коју терете за злоупотребу положаја или овлашћења у једном случају током саобраћајних контрола.

Републичко тужилаштво је у овом предмету измијенило оптужницу па је Кајтезу на терет стављено продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења у свим тачкама оптужнице. Тим измјенама он се више не терети за примање мита.

Како је појаснио тужилац Горан Гламочанин Кајтез је споразум потписао и признао кривицу по наводима измијењене оптужнице. Тужилац је појаснио да су у чињеничном дијелу оптужнице урађене мање техничке измјене у складу са изведеним доказима.

Оптужница Кајтеза терети да је приликом саобраћајних контрола у 13 наврата узео новац од возача који су прекорачили брзину и прекршаје евидентирао на друга лица чиме је омогућио да стварни починиоци не буду кажњени, односно да им се не одузимају возачке дозволе и не уписују казнени бодови.

Тако је у неколико случајева од возача узео по 100 КМ и платио 50 КМ за казне прекорачења брзине које је писао на друга лица, а у неколико случајева је узео новац од возача и казне само пребацио на друге особе.

 

РАЗДВАЈАЊЕ

Након што је Славко Кајтез признао кривицу суд је раздвојио поступак у односу на Санелу Карагић Шумар (46) и њој се суђење наставља почетком новембра. Како је појаснио тужилац Горан Гламочанин измјена оптужнице у односу на њу се односи само на то да је избачено да је кривично дјело починила заједно и по претходном договору. Њој се на терет ставља кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења које је учинила приликом једне саобраћајне контроле. Оптужница је терети да је у евиденцијама почињених казни у једном случају евидентирала лице које није починило прекршај прекорачења брзине чиме је омогућила да стварни починилац не добије забрану управљања возилом и казнене бодове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана