Полицајац пристао на затвор, признао колико мита је узео

Н. Томашевић
Полицајац пристао на затвор, признао колико мита је узео

БАЊАЛУКА - Полицајац Иван Зеба (44) из Дервенте закључио је споразум о признању кривице у којем је пристао да буде осуђен на годину затвора и новчану казну од 30.000 КМ за примање мита од око 283 КМ.

Нагодбу је заључио са Републичким тужилаштвом, а споразум је прихватио  бањалучки Окружни суд. 
Осим  затворске и новчане казне, Зеби је у споразуму предвиђена и петогодишња забрана обављања послова полицијског службеника и одузимање нелегалнмо стечене имовинсе користи.
Предсједник судског вијећа Зорица Барош изрицање пресуде Зеби заказала је за сутра.

- Оптужени је од почетка признао кривицу и сарађивао са истражним органима. Није осуђиван и исказао је искрено кајање. Тиме се тужилаштво руководило приликом закључења споразума - рекла је републички тужилац Жана Бојић и додала да на страни оптуженог није било отежавајућих околности.

Зебин адвокат Бранимир Барић истакао је да је казна адекватна и да ће се њом постићи сврха кажњавања.

- Оптужени је још приликом првог испитивања у полицији признао кривицу. Признањем је допринио је ефикасном окончању овог поступка. Ради се о особи која до сада није осуђивана и обављао је до сада свој посао савјесно -рекао је  између осталог Барић.

Зеба је истакао да се слаже са својим адвокатом те да је споразум добровољно закључио и да је свјестан свих посљедица.

Осим поменутог полицајца тужилаштво је у овом случају за примање мита оптужило још двојицу његових колега из Полицијске станице Дервента Јована Зорића (33) и Ненада Шаиновића (47) који су осуђени  на по годину затвора и новчане казне на основу признања кривице. Зорићу је изречена новчана казна од 30.000, а  Шаиновићу 20.000 КМ. Изречена им је и петогодишња забрана обављања послова полицијског службеника. 

Оптужница Зебу и Зорића терети да су у пет наврата током заједничких контрола у саобраћају од возача узели око 170 КМ како им не би писали казне. Зебу терете да је у два наврата сам  у вријеме контроле саобраћаја на спречавању бесправне сјече шуме и транспорта дрвета узео 100 КМ од шумокрадица које је обавјештавао о полицијским контролама како би их избјегли.  

Зорића терете  да је од једне особе која се бави крађом шуме узео 80 КМ након што га је обавјештавао о контролама полиције. Шаиновића терете да је од почетка 2023. па до октобра те године обавјештавао шумокрадице о полицијским контролама и од њих заузврат  узимао од  20 и 50 КМ за своје услуге.

Осим полицајаца оптужницом је обухваћено још пет грађана Петар Станић (34), Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23)  и Саво Стјепановић (76) сви из Дервенте којима се на терет ставља давање мита. Неки од њих  су бесправно сјекли и превозили дрва. Сви су  осуђени на новчане казне, такође на основу споразумног признања кривице. 

Поменуту петорку терете да су полицајцима Зеби. Зорићу и Шаиновићу давали новац како би их они пустили и не би контролисали камионе којима су превозили бесправно посјечену шуму.

Раније су четири особе са подручја Дервента осуђене у бањалучком Окружном суду на новчане казне због давања мита полицајцима Зорићу и Зеби. На казне од по 1.500 КМ осуђени су Милош Мартић, Данијел Живанић и Адем Курјаковић, док је Владимир Ђуричић добио 2.000 КМ новчане казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана