Поклонио имовину да не би вратио кредит банци

Јелена Станић
Поклонио имовину да не би вратио кредит банци

ЗВОРНИК - Директор “Агровоћа” из Зворника Перо С. (58) и његов жирант Драган М. (58) осумњичени су да су обманама оштетили Рајфајзен банку за више од 500.000 КМ, незванично сазнаје “Глас Српске”.

Перу С. терете да је преко фирме “Агровоће” подигао кредит у овој банци те да је као гаранцију да ће новац вратити навео своју приватну имовину.

Он је у марту 2018. године схватио да предузеће неће моћи вратити сав новац и да ће банка заплијенити његову имовину. Направио је уговор о поклону са другом особом којој је пренио све што је имао да би избјегао запљену.

- П. С. се сумњичи да је као инструменте обезбјеђења приложио више бланко потписаних и овјерених мјеница предузећа. Потписао је уговор о јемству као физичко лице, по којем се он као јемац обавезао да ће у случају да главни дужник (предузеће) престане враћати кредит, преузети обавезу да повјериоцу измири новчано потраживање по кредиту - појаснили су у Полицијској управи Зворник не износећи детаље о осумњиченим и оштећеним.

Како сазнајемо, и његов колега Драган М. пријављен је тужилаштву због сумње да је гарантовао својом имовином да ће кредит фирме”Агровоће” бити исплаћен.

- Другог пријављеног теретимо да је потписао уговор о јемству којим се обавезао да ће преузети обавезе новчаних потраживања уколико главни дужник не буде у могућности, односно обавезао се да ће он отплатити преостала дуговања - рекли су у полицији.

Додали су, наводећи иницијале, да је Драган М. у мају 2017. потписао и приложио банци изјаву о имовини, коју заправо није ни имао, а обмана је откривена у поступку наплате потраживања.

Њих двојицу сумњиче да су на овај начин оштетили банку за више од 500.000 КМ, колико је остало невраћено кредита.

Против Пере С. биће поднесен извјештај Окружном тужилаштву Бијељина за оштећење повјерилаца, док ће против Драган М. бити поднесен за обману при добијању кредита или других погодности.

Превара

Против Синише Пејића (38) из Модриче полиција је поднијела извјештај Окружном тужилаштву Бијељина због сумње да је путем лажних “Фејсбук” налога варао грађане да би му уплаћивали одређене износе допуна за мобилне телефоне, представљајући се као њихов познаник.

- С. П. је осумњичен да је у септембру 2019. године довео у заблуду више особа путем лажних профила на друштвеној мрежи - рекли су у полицији. Незванично, Пејић је и раније пријављиван полицији због истих превара широм Српске. Из полиције су апеловали на грађане да буду обазриви на друштвеним мрежама да не би постале жртве превара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана