Појачана контрола посједовања зимске опреме

Срна
Појачана контрола посједовања зимске опреме

БИЈЕЛЈИНА - Припадници Полицијске управе Бијељина у наредном периоду вршиће појачану контролу возача у погледу кориштења и посједовања зимске опреме, која је од сутра обавезна.

Ступањем на снагу новог Правилника о саобраћају у зимским условима, од 1. новембра ове до 1. априла идуће године обавезно је посједовање зимске опреме за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама, саопштено је из ове управе.

Под зимском опремом за путничке аутомобиле подразумјевају се зимски пнеуматици са дубином газећег слоја пнеуматика од минимум четири милиметра или љетни профил пнеуматика са истом дубином, али возачи морају да посједују и ланце за снијег, погодне за постављање на погонске точкове.

Теретна возила, осим наведеног, треба да посједују лопату и врећу пјеска од 25 до 50 килограма.

Из Полицијске управе Бијељина напомињу да је непрописно растојање у вожњи чест узрок саобраћајних незгода у зимским условима, због чега је потребно да возачи држе веће растојање.

“Апелујемо на возаче да у зимским условима саобраћаја прилагоде брзину стању пута, с обзиром на то да зауставни пут возила у таквим околностима може бити два пута већи у односу на зауставни пут на сувом коловозу. Припремите свој аутомобил за зиму и возите опрезно”, поручили су из Управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана