Акција "Старт": Заплијењена имовина вриједна милионе КМ

ГС
Foto: МУП Кантона Сарајево

САРАЈЕВО – Акција "Старт" коју су реализовали полицијски службеници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево под надзором тужилаца Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Кантона Сарајево, резултирала је хапшењем седам особа, док су двије недоступне и за њима су расписане потјернице, док су одузете веће количине новца и скупоцјени аутомобили, али и чак 248 машина за рударење криптовалута.

-Акција је резултат вишемјесечне интензивне сарадње остварене и с међународним полицијским партнерима, у првом реду Европолом, али и Канцеларијом ФБИ. Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево још једном се доказала као поуздан партнер домаћим и међународним институцијама у борби против организованог криминала и корупције, те наставља интензиван оперативни рад на овом и другим предметима - наводе из МУП-а Кантона Сарајево.

Додају да је Канцеларија за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево дала значајан допринос у припреми ове акције којом је обухваћено више од десет правних и физичких особа због сумњи у организовани криминал и злоупотребе у вишемилионским износима.

Додају да је више од 150 полицијских службеника Сектора криминалистичке полиције и полицијских управа, уз полицијске службенике Сектора за полицијску подршку, извршило претресе на 30 локација на подручју Кантона Сарајево – стамбених објеката, пословних и службених просторија.

У претресима је, саопштила је полиција, између осталог, пронађен готов новац у износу од око 200.000 КМ у различитим валутама, скупоцјени накит,  три пиштоља уз више стотина комада муниције, 248 машина за рударење криптовалута – вриједност самих уређаја око 1,2 милиона долара, те значајне количине средстава у криптовалутама.

Наводи се да је за девет физичких и шест правних особа Агенција за истраге и заштиту (СИПА) извршила привремену обуставу трансакција у укупном износу од 429.820 КМ и 82.289 евра.

Привремено је одузето и шест луксузних путничких моторних возила - "ауди", два "мерцедеса", BMW, "фолксваген тигуан" и "пежо".

Осумњичене терете због кривичних дјела организовани криминал, прање новца, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи, давање дара и других облика користи.

Незванично, машине за рударење су припадале једном од ухапшених у самој акцији, Елмедину Каришику.

Прије њега, у истој акцији, ухапшени су начелник сарајевске општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић, његов син Сеид Хаџибајрић,  Алма Дестановић,Мехмед Дедић и Емина Рого.

Кликсу је потврђено да је ухапшенима који су спроведени у Тужилаштво БиХ одређен једномјесечни притвор.

Притвор је одређен Сеиду Хаџибајрићу, сину Ибрахима Хаџибајрића, Елмедину Каришику, Мехмеду Дедићу, власнику компаније "Аријанс" и Емини Рого.

Ибрахим Хаџибајрић и  Алма Дестановић  су предати у надлежност Тужилаштва Кантона сарајево и њих терете кантонални тужиоци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана