Подигнута оптужница против Обрена Петровића због катастрофалне поплаве у Добоју

Г.С.
Подигнута оптужница против Обрена Петровића због катастрофалне поплаве у Добоју

ДОБОЈ - Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло је оптужницу против бившег градоначелника Добоја Обрена Петровића (65) и некадашњег шефа одсјека Цивилне заштите града Добоја Милка Видаковића (69) којом се терете за изазивање опште опасности за вријеме катастрофалних поплава у Добоју 2014. године!

Петровићу и Видаковићу на терет се ставља да су пропустили да узбуне и упозоре грађане Добоја на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи, погинуло 11 особа и причињена је штета огромна материјална штета, која је раније процијењена на више од 173 милиона марака.

"ОЈТ Добој подигло је оптужницу против О.П. и М.В. због кривичног дјела изазивање опште опасности", саопштило је добојско Тужилаштво.

Како се наводио оптужница их терети да су дјело починили у периоду од 13. до 17. маја 2014. године, на подручју града Добоја, у ситуацији непосредне опасности од природне непогоде и надолазеће опасности од поплаве, усљед сталног раста водостаја ријеке Босне узрокован обилним падавинама.

"Као службена лица, осумњичени О.П. у својству градоначелника града Добоја и команданта градског Штаба за ванредне ситуације а осумњичени М.В. у својству начелника градског Штаба за ванредне ситуације и шефа одсјека Цивилне заштите града Добој, свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и нису уопште поступили по прописима о Цивилној заштити Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редосљеду активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој. Тиме су, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 лица и имовинска штета већег обима", саопштило је тужилаштво.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Окружном суду у Добоју.

Подсјетимо, штете причињене у поплави процијењене су на око 173 милиона марака. Од тога 123 милиона односи се на штету у привреди, 46 милиона на штету која је причињена грађанима и око 3 милиона и 800 хиљада марака на путној инфраструктури, преноси Уна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана