Подигнута оптужница због кршења ауторских права: Без дозволе пласирао филмове и серије

Н. Т.
Подигнута оптужница због кршења ауторских права: Без дозволе пласирао филмове и серије

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Амара Муслија која га терети да је путем интернета незаконито омогућио пласман већег броја видео-садржаја, серија и филмова из БиХ и региона, чије је приказивање заштићено ауторским правима.

Муслија су оптужили да је у новембру 2019. године, супротно Закону о ауторским и сродним правима, без одобрења носилаца ауторских права, путем више интернет страница, учинио јавно доступним за преглед више од 700 епизода различитих тв серија, аутора и продукција из БиХ и земаља региона.

- Оптужени је наведена ауторска дјела учинио доступним широј јавности приступом преко рачунара, паметних телефона, телевизора и одговарајућих уређаја за пријем и обраду дигиталних земаљских телевизијских и сателитских сигнала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Истрагом је утврђено да је Мусли ради остваривања незаконите имовинске користи постављао рекламе и различите видове оглашавања и програма за зараду путем придруживања и оглашавања, постављених на његовим веб-страницама на друштвеним мрежама, гдје је као контакт остављао своје мејл адресе.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

Мусли (23)  из Бијељине откривен јеу децембру прошле године током акције кодног назива "Плагијат 2019.", коју су спровели полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у сарадњи с полицијским службеницима Полицијске управе Бијељина, а у циљу прикупљања доказа у вези с почињеним кривичним дјелом недозвољено кориштење ауторских права.

Мусли је, како је тада објављено, осумњичен да је починио кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права, на штету компаније "United media group ",  коју је од децембра 2017. године до децембра 2019, како се сумња, оштетио за 450.000 КМ.

По наредби Суда БиХ, полицијски службеници су тада извршили претрес стана овог младића у Бијељини те одузели предмете који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелом - већи број рачунара, преносних рачунара, УСБ стик и друго.

Након документовања предмета, против њега је поднесен извјештај Тужилаштву БиХ,.

Срна је тада објавила, да је, незванично, Мусли осумњичен да је дјело извршио на начин да је путем више интернет страница омогућио приступ садржајима телевизијских серија "Убице мог оца", "Конак код Химлије", "Жигосани у рекету", "На граници", "Кад сусједи полуде", "Куд пукло да пукло", "Само ти причај", "Ујка - нови хоризонти", заштићених ауторским правима.

Према незваничним сазнањима, А. М. Је управљао сајтовима andrija-i-andjelka.com, filmovitica.com, serijehaha.com, serije.co, filmovi.ws, praveserije.com и serijefilmovi.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана