Подигнута оптужница за убиство Данке Илић!

ГС
Подигнута оптужница за убиство Данке Илић!

ЗАЈЕЧАР - Више јавно тужилаштво у Зајечару подигло је данас оптужницу против Срђана Јанковића и Дејана Драгијевића за тешко убиство Данке Илић (2) које се догодило 26 марта ове године, јавили су медији у Србији.

Блиц наводи да је оптужница предата Вишем суду у Зајечару на одлучивање.

-Више јавно тужилаштво у Зајечару дана 24. саптембра 2024. године је подигло оптужницу против окривљеног Дејана Драгијевића, из села Злот и окривљеног Срђана Јанковића из села Лука, град Бор, због кривичног дјела тешко убиство у саизвршилаштву и против окривљеног Радослава Драгијевића из села Злот, град Бор, за кривично дјело непријављивање кривичног дјела и учиниоца и кривичног дјела помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дјела, са приједлогом да се према окривљенима Дејану Драгијевићу и Срђану Јанковићу продужи притвор од стране Вишег суда у Зајечару - наводи се у саопштењу.

Како је објавио Курир, тужилаштво тражи доживотни затвор за обојицу оптужених. Такође, тражи продужење притвора. Сва документација је предата Вишем суду у Зајечару.

-Оптужница се темељи на њиховим признањима која су валидна јер су дати уз присуство њихових адвоката, иако су обојица касније све негирали. Темељи се на многобројним доказима које смо сакупљали пола године, почев од тога да су само они били на мјесту злочина, преко вјештачења камера, изјаве свједока и других доказа које смо сакупили. Вишем суду је предата сва папирологија, они ће одлучити о њиховој казни, а надамо се да ће обојицу прогласити кривим за тешко убиство - сазнајемо незванично у тужилаштву.

Полиција је из кућа Драгијевића и Јанковића, наводи Блиц, однијела ствари за које се сумњало да су могле да буду коришћене приликом убиства, а потом сакривања тела дјевојчице. Узета је гардероба, обућа, тепих стаза, оруђе, алат, хладно оружје, моторна тестера, секира, два ножа за клање свиња, међутим, за сада, ни на једном анализираном предмету нису пронађени ДНК трагови Данке Илић.

На моторној тестери, према  сазнањима Блица, нису нађени ни људски ни животињски биолошки трагови, док су на ножевима пронађени само трагови животињске крви. На сјекири су међутим нађени трагови крви двије особе - једног осумњиченог и његовог рођака.

Када је ријеч о крви која је нађена на панталонама једног од ухапшених, наводно се ради се о његовој крви, као и крв која је пронађена у службеном аутомобилу.

Резултат вјештачења од 26. марта је, према незваничним сазнањима, показао да су се осумњичени кретали возилом поред куће односно појате у којој је Данка била са братом и мајком.

Како је "Блиц" раније писао, Драгијевић је на првом саслушању у ВЈТ у Зајечару испричао да је он био на мјесту сувозача у службеном аутомобилу "фиат панда", док је за воланом био његов колега Срђан Јанковић.

- Признао је да је Јанковић аутомобилом оборио дјевојчицу која је сама била на путу, а да је он потом унио у возило на задње сједиште и да ју је голим рукама задавио - рекао је раније наш извор упознат са случајем.

Према тадашњим незваничним сазнањима „Блицa“, Драгијевић је до детаља описао злочин и признао своју и открио улогу Јанковића у целом злочину. Међутим, он није желио да открије гдје се налази тело девојчице.

- Рекао је да су тијело однијели на депонију на Старобањском путу, али да је он тијело премјестио два дана касније, 28. марта, те да су му у томе помогли отац Радослав и брат Далибор. Тачну локацију није открио - рекао је наш извор.

Супротно од Драгијевића, Јанковић се на саслушању након хапшења бранио ћутањем, а онда је, почетком јуна, одлучио да жели да проговори. Он је у потпуности негирао да има било какве везе са нестанком и убиством дјевојчице из Бора.

Међутим, Драгијевић је затим негирао да је убио дјевојчицу.

Радослав Драгијевић (73), који се сумњичи да је сину Дејану помогао да премјести тијело двогодишње Данке, пуштен је 29. маја на слободу будући да му је истекао двомјесечни притвор у ком се налазио због сумње да је починио кривично дјело - помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дјела.

Од самог почетка, он се бранио ћутањем, а по изласку из притвора, рекао је да нема шта да каже.

Са Радославом је ухапшен и његов син Далибор који је преминуо само дан касније у просторијама Полицијске управе Бор.

Он је, наводно, прије смрти признао да је помогао брату да премјестии тијело Данке.

Недуго након Далиборове сахране, преминула је мајка браће Драгијевић, а супруга Радослава Драгијевића, Светлана Драгијевић, на чијој су сахрани присуствовали у пратњи полиције и Дејан и Радослав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана