Подигнута оптужница за напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту

РТС
Подигнута оптужница за напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту

СПЛИТ - Општинско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу за напад на ватерполисте Црвене звезде на сплитској Риви у фебруару 2019. године, а тужилаштво тражи затворске казне за све окривљене.

У оптужници се наводи да су четворица осумњичених насиљем на јавном мјесту другога довели у понижавајући положај, а кривично дјело почињено је из "мржње због националног поријекла", преноси Далматински портал.

Првооптужени Јуре Г. се додатно терети и да је Краља ударио шаком у чело, као и да га је лакше повриједио, што је Тужилаштво у оптужници оцјенило као кривично дјело почињено из мржње.

Тужилаштво четворицу окривљених терети за насилничко понашање, а Јуру Г. и за тјелесну повреду, а тражи се затворска казна за све осумњичене, за Јуру Г. јединствена казна од године и 10 мјесеци, а за остале казне у распону од осам мјесеци до једне године.

Четворица окривљених сумњиче се да су у фебруару 2019. године око 13.30 заједнички и договорно дошли до кафића у којем су сједили Александро Краљ, Милош Максимовић и Душан Васић, којима су пришли, напали их јер су друге националности, злостављали их и ударали шакама и ногама називајући их четницима, а када су спортисти почели да бјеже, наставили су да их јуре и називају четницима.

Када је Краљ скочио у море, тражили су од њега да скине и преда им одјећу са клупским обиљежјима, што је он и учинио бацивши им црвену мајицу с грбом Црвене звезде.

Шта су рекли окривљени

Јуре Г. је на испитивању у Државном тужилаштву признао да је Краља ударио када је видио обиљежје Црвене звезде на њему.

Другооптужени је негирао дјело и није одговарао на питања.

Четвртооптужени се бранио ћутањем.

Трећеоптужени је рекао да је сједио на клупи и чекао дјевојку и да је видио момка како пред гомилом трчи у црвеној тренерци, али да му није познато ко га је јурио, као и да није био у кафићу у којем је дошло до нереда, нити имао контакт ни са ким. Рекао је и да никоме није говорио да је "четник", "убиј Србина" и слично.

Шта је Краљ навео у исказу

Краљ је у исказу навео како није могао да закопча јакну па се на његовој тренерци видио грб Црвене звезде, да га је конобар питао шта му значи тај знак и да није хтио да их услужи па су се преселили у други кафић. Након тога дошла су четворица, један га је ударио по носу и рекао му "убићемо те четниче".

Напали су његове саиграче, њега су ударали и вукли за дрес тражећи да га скине, као и да је покушао то да учини како би га оставили на миру, али да није успио. Рекао је да је некако успио да се отргне и скочи у море, а да су његови пријатељи побјегли свако на своју страну. Према његовим ријечима више особа га је гађало камењем, говорили му да је "четник" и да ће га убити.

Додао је и да му је група људи помогла и извукла га из мора, а да је полиција стигла након десетак минута. Задобио је повреду на носу и посјекотину на нози, а у Београду је на прегледу утврђено и да има благи потрес мозга.

Душан Васић се присјетио како их је конобар питао зашто провоцирају, да су схватили да нису добродошли па су се преселили у сусједни кафић, као и да је након десетак минута утрчало десетак млађих момака са палицама и неким предметима који су их напали.

Шта се наводи у оптужници

Како преноси портал, иако оштећени и свједоци нису идентификовали нападаче, Државно тужилаштво се позива на снимке видео надзора и међусобну комуникацију прије и након што је кривично дјело почињено.

- Сви осумњичени су се у вријеме почињења кривичног дјела налазили у центру Сплита. Кривична дјела почињена су на јавном мјесту у центру града пред мноштвом шетача, и то у односу на спортисте који нису давали никакав повод за насиље, искључиво због чињенице што се ради о особама друге националности према којој окривљеници осјећају наглашену нетрпељивост, коју су у конкретном случају испољили тако да су оштећене вишекратно називали четницима, напали их и ударали, трчали за њима када су се дали у бјег и напосљетку од Александра Краља, који је спас од њиховог насиља затражио бјегом у море, затражили и добили клупски дрес Црвене звезде, пише у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана